CE acuză Apple de încălcarea legislației antitrust în domeniul tech

Autoritățile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene au acuzat luni Apple de încălcarea regulilor tehnologice, o acuzație care ar putea duce la o amendă semnificativă pentru compania americană.

Aceasta este prima acuzație împotriva Apple în temeiul Legii privind piețele digitale (DMA), care urmărește să controleze puterea marilor companii tehnologice și să asigure condiții de concurență echitabile pentru rivalii mai mici.

Comisia are termen până în martie anul viitor pentru a emite o decizie finală.

Apple, vânat de UE

Apple se confruntă, de asemenea, cu o altă investigație privind noile taxe impuse dezvoltatorilor de aplicații.

Comisia Europeană, care este și organismul de reglementare al UE în domeniul antitrust și al tehnologiei, a declarat că a trimis concluziile preliminare către Apple în urma unei investigații lansate în luna martie.

UE va lua măsuri suplimentare împotriva Apple pentru a verifica conformitatea companiei cu reglementările tehnologice cunoscute sub numele de Digital Markets Act, a declarat comisarul Thierry Breton într-o postare pe X.

„De prea mult timp Apple a renunțat la companiile inovatoare – refuzând consumatorilor oportunitatea de a avea și alte opțiuni”.

Thierry Breton

Încălcările prevederilor DMA ar putea duce la o amendă de până la 10% din cifra de afaceri a companiei.

Șefa UE pentru concurență, Margrethe Vestager, a evocat probleme legate de noile condiții impuse de Apple, spunând că acestea nu respectă DMA.

Apple poate evita o amendă dacă va schimba condițiile comerciale pentru a rezolva preocupările.

„Așa cum sunt acum, credem că aceste condiții nu permit dezvoltatorilor de aplicații să comunice liber cu utilizatorii lor finali și să încheie contracte cu aceștia”.

Margrethe Vestager

Comisia a criticat faptul că, în majoritatea condițiilor comerciale, Apple permite direcționarea doar prin „link-out-uri”, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii de aplicații pot include un link în aplicația lor care redirecționează clientul către o pagină web unde poate încheia un contract.

Taxele impuse de Apple sunt prea mari

De asemenea, a criticat taxele percepute de Apple pentru facilitarea achiziției inițiale a unui nou client de către dezvoltatori prin App Store, spunând că acestea depășesc ceea ce este strict necesar pentru o astfel de remunerație.

Apple a declarat că a făcut o serie de modificări în ultimele luni pentru a se conforma DMA, după ce a primit feedback de la dezvoltatorii de aplicații și de la Comisie.

„Așa cum am procedat în mod obișnuit, vom continua să colaborăm cu Comisia Europeană. Suntem încrezători că planul nostru respectă legea și estimăm că mai mult de 99% dintre dezvoltatori ar plăti taxe la fel sau mai mici către Apple în noile condiții de afaceri pe care le-am creat”.

Apple

Executivul UE a declarat că deschide, de asemenea, o investigație asupra noilor cerințe contractuale impuse de Apple dezvoltatorilor terți de aplicații și magazinelor de aplicații pentru a verifica dacă acestea sunt necesare și proporționale.

Apple a lansat noile taxe în martie în UE, care includ taxa de tehnologie de bază pentru dezvoltatorii majori de aplicații, chiar dacă aceștia nu folosesc niciunul dintre serviciile sale de plată, stârnind critici din partea creatorului „Fortnite”, Epic Games, și a altora.

Vestager a criticat, de asemenea, anunțul Apple de săptămâna trecută că va amâna lansarea funcțiilor sale bazate pe inteligență artificială în UE, pe care compania le-a pus pe seama DMA. Vestager a spus că se pare că Apple a sugerat că integrarea sa AI ar putea fi anticoncurențială.

Adrian Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...