Start-up-ul francez Mistral AI, considerat competitorul european al OpenAI, apreciază că Europa are prea puține centre de date și este deficitară din punct de vedere al capacității de formare a speciliștilor în domeniu.
Având în vedere creșterea rapidă a cererii pentru inteligența artificială, Audrey Herblin-Stoop, șefa de afaceri publice a Mistral AI, a precizat că Europa nu dispune nici de infrastructura necesară pentru a susține dezvoltarea și antrenarea modelelor AI.
„Atingem capacitatea maximă; trebuie să construim noi centre de date și să ne asigurăm că există suficientă energie electrică pentru a susține dezvoltarea AI de astăzi. E o grămadă de muncă de făcut”.
Audrey Herblin-Stoop
Mistral AI, firmă înființată în 2023 și care a obținut recent o finanțare de 600 milioane de euro, și-a antrenat modelele folosind facilitățile de supercomputing oferite de Comisia Europeană.
„Accesul la infrastructură este crucial. Dacă nu ai acest lucru, nu poți construi modele mari de limbaj. Noi am avut norocul de a folosi supercomputerul European Leonardo, dar asta nu va fi suficient pentru toate companiile. Volumele necesare pentru AI sunt incredibile”.
Audrey Herblin-Stoop
Compania a lansat recent un nou model de limbaj, Mistral Large, care vorbește fluent franceză, engleză, germană, spaniolă și italiană. Totuși, parteneriatul său strategic cu Microsoft, ce presupune o investiție de 15 milioane de euro, este subiectul unor controale din partea Comisiei Europene.
Provocări și strategii diferite
Observațiile Mistral AI vin în contextul unui raport recent al Curții de Conturi Europene, care subliniază necesitatea unor investiții mai mari în inteligența artificială pentru ca Europa să poată concura cu SUA și China.
Killian Gross, responsabil pentru dezvoltarea politicii de AI în cadrul Comisiei Europene, a recunoscut că UE nu dispune de resursele financiare ale giganților americani, dar a subliniat importanța consolidării eforturilor.
Europarlamentarul Dragoș Tudorache, co-autor al Legii AI, a evidențiat diversitatea abordărilor naționale în ceea ce privește competențele și implementarea AI.
„Adoptarea IA este responsabilitatea statelor membre, dar strategiile naționale sunt foarte variate”.
Dragoș Tudorache
Accesul la volume mari de date este esențial pentru dezvoltarea modelelor AI relevante, a subliniat Herblin-Stoop. Mistral AI antrenează modele în italiană, franceză și spaniolă, dar are nevoie de un acces îmbunătățit la date pentru a include și alte culturi.
„Trebuie să găsim modalități de a accesa datele într-un mod care să permită reprezentarea diverselor culturi. Conținutul va proveni în mare parte din SUA și China, dar noi dorim să construim modele puternice și în alte limbi decât engleza”.
Audrey Herblin-Stoop
Legea AI, un set de reguli stricte ale UE pentru reglementarea sistemelor AI, a fost recent aprobată și va intra în vigoare în mai 2025, urmând ca din 2028 să includă obligații suplimentare pentru sistemele cu un grad ridicat de risc.