Un nou set de legi care guvernează utilizarea inteligenței artificiale (AI) în Uniunea Europeană va obliga companiile să fie mai transparente cu privire la datele folosite pentru a-și antrena sistemele, amenințând să dezvăluie unul dintre cele mai bine păzite secrete ale industriei.
În cele 18 luni de când OpenAI a lansat ChatGPT, a crescut semnificativ interesul public și investițiile în IA generativă.
Cu toate acestea, pe măsură ce industria se dezvoltă, au apărut întrebări legate de modul în care companiile de inteligență artificială își obțin datele pentru antrenarea modelelor lor și dacă utilizarea materialelor fără permisiunea creatorilor constituie o încălcare a drepturilor de autor.
Legi și obligații
Recent adoptatul Act AI al UE va fi implementat în etape în următorii doi ani, oferind autorităților de reglementare timp să implementeze noile legi, în timp ce companiile se adaptează noilor obligații.
Deși multe detalii rămân neclare, una dintre cele mai controversate secțiuni ale legii prevede că organizațiile care implementează modele AI de uz general, cum ar fi ChatGPT, vor trebui să furnizeze „rezumate detaliate” ale conținutului folosit pentru antrenarea boților.
Companiile AI sunt reticente în a dezvălui datele utilizate pentru antrenarea modelelor lor, considerându-le secrete comerciale.
„Ar fi un vis devenit realitate să văd seturile de date ale concurenților mei și, de asemenea, să le vadă pe ale noastre”.
Matthieu Riouf, CEO al companiei de editare a imaginii bazată pe inteligență artificială Photoroom
Creatorii de conținut vor compensații
Cât de detaliate vor fi aceste rapoarte de transparență va avea implicații majore atât pentru startup-urile AI, cât și pentru marile companii tehnologice precum Google și Meta, care au integrat tehnologia în operațiunile lor esențiale.
În ultimul an, mai multe companii tehnologice, inclusiv Google, OpenAI și Stability AI, s-au confruntat cu procese din partea creatorilor care susțin că materialele lor au fost folosite fără permisiune pentru antrenarea modelelor AI.
În ciuda unor măsuri de conciliere, precum semnarea de acorduri de licențiere a conținutului cu instituții media, OpenAI a fost criticată pentru lipsa de transparență privind sursele de date folosite.
Nu toată lumea vrea transparență
Thomas Wolf, co-fondator al startup-ului de IA Hugging Face, sprijină o mai mare transparență, dar acest sentiment nu împărtățit de toată industria.
De asemenea, parlamentarii europeni rămân divizați.
Dragoș Tudorache, unul dintre parlamentarii care a supravegheat elaborarea Legii AI, susține că firmele AI ar trebui obligate să își facă publice seturile de date pentru a proteja drepturile creatorilor.
Sub președintele Emmanuel Macron, guvernul francez s-a opus introducerii unor reguli care ar putea afecta competitivitatea startup-urilor europene de IA.
Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că Europa trebuie să inoveze înainte de a reglementa, pentru a nu risca să impună reguli neadecvate tehnologiilor pe care nu le stăpânește.
Implementarea noilor legi AI în UE va aduce o transparență sporită în utilizarea datelor pentru antrenarea modelelor, dar rămâne de văzut cum vor funcționa exact aceste reguli în practică și cum vor afecta competiția și inovația în domeniul inteligenței artificiale.