Centrul de Securitate Cibernetică al UE, aproape de a fi complet operațional

Centrul European de Competențe în Domeniul Securității Cibernetice (ECCC) a fost creat pentru a coordona cercetarea UE în acest domeniu. Înființat în 2021, centrul este pe cale să devină autonom și să gestioneze granturile Orizont Europa dedicate securității cibernetice.

ECCC va prelua în curând gestionarea apelurilor de finanțare pentru securitate cibernetică din cadrul programului Orizont Europa.

Aceasta va aduce centrul mai aproape de obiectivul său de a centraliza investițiile în cercetare și dezvoltare, pentru a crea un ecosistem european robust, consolidând apărarea cibernetică a Europei și coordonând eforturile între Orizont Europa și Programul Europa Digitală (DEP).

Până la sfârșitul anului, ECCC va începe implementarea apelurilor de securitate cibernetică Orizont Europa, preluând această responsabilitate de la Comisia Europeană odată ce centrul va fi independent financiar.

Rolul ECCC în contextul amenințărilor cibernetice

Cercetarea în securitatea cibernetică reprezintă aproximativ o treime din cheltuielile Clusterului 3 al Orizont Europa, „Securitate civilă pentru societate”, care are un buget de 60,4 milioane de euro pentru 2024.

În ultimii ani, atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice, precum spitale și rețele energetice, au crescut semnificativ.

Noile legi, inclusiv Actul privind rezistența cibernetică și Actul UE privind solidaritatea cibernetică, impun reguli mai stricte pentru produsele digitale, dar cercetarea și inovația sunt esențiale pentru a face față amenințărilor tot mai sofisticate.

ECCC și sprijinul pentru IMM-uri

Directorul executiv al ECCC, Luca Tagliaretti, subliniază importanța sprijinirii IMM-urilor, care adesea nu au resursele necesare pentru a se proteja adecvat.

ECCC dorește să colaboreze strâns cu industria și să ajute la crearea de parteneriate, asigurându-se că Europa rămâne competitivă în domeniul securității cibernetice.

ECCC este susținută de 27 de Centre Naționale de Coordonare (NCC), care facilitează schimburile între guvern, industrie și cercetători la nivel național și ajută la identificarea partenerilor pentru proiecte transnaționale.

Aceste centre vor oferi feedback către ECCC privind domeniile care necesită finanțare.

Centrul a început deja gestionarea a patru granturi DEP, sprijinind 113 proiecte în întreaga Europă și speră să acorde finanțări de 700 milioane de euro până la sfârșitul anului.

ECCC va colabora și cu alte programe, inclusiv Fondul European de Apărare (EDF), pentru a coordona eforturile în securitatea cibernetică.

Prokopios Drogkaris, expert în securitate cibernetică la ENISA, subliniază necesitatea finanțării cercetării și inovării pentru a face față amenințărilor emergente.

„Pe măsură ce tehnologia avansează, contramăsurile trebuie să țină pasul sau să fie chiar mai rapide”.

Prokopios Drogkaris

ECCC va juca un rol crucial în legătura între Orizont Europa și DEP, evitând suprapunerile și construind un ecosistem coerent.

„Coordonarea este esențială deoarece există ramuri ale cunoașterii în care eforturile unui singur stat membru nu sunt suficiente pentru a concura pe o piață globală”.

Matteo Merialdo, Nexova

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img