Tehnologia deepfake este utilizată în escrocherii pe rețelele sociale mult mai rapid decât se aștepta, conform unui raport al companiei de monitorizare Sensity.
Raportul, lansat joi, oferă o analiză detaliată a amenințărilor reprezentate de deepfake-uri.
Infractorii cibernetici, hacktiviștii, unele guverne, escrocii, instituțiile de știri false și alți actori rău intenționați au adoptat rapid tehnologiile AI pentru a derula atacuri și înșelăciuni.
Fondată în 2018, Sensity este o companie europeană specializată în detectarea deepfake-urilor și a folosit date anonimizate de la clienți pentru a evalua riscurile prezentate de aceste tehnologii în 2023 și prima jumătate a anului 2024.
Sofisticarea tehnologiei și țintele vizate
Raportul subliniază creșterea sofisticării tehnologiei deepfake și disponibilitatea multor instrumente pentru crearea acestor falsuri.
Politicienii reprezintă aproape 40% dintre persoanele vizate, urmați de celebrități, cu aproape 30%.
Companiile sunt, de asemenea, o țintă importantă, reprezentând aproape 20% din deepfake-uri.
Politicienii sunt adesea vizați de deepfake-uri pentru a influența alegerile sau pentru a modifica opinia publică.
De exemplu, un deepfake al unui politician ucrainean a fost folosit pentru a declara că țara sa a fost implicată într-un atac terorist la Moscova.
În SUA, raportul a evidențiat dovezi ale utilizării deepfake-urilor împotriva principalilor oponenți ai lui Donald Trump în alegerile primare.
Celebritățile și companiile sunt adesea victime ale escrocheriilor cu deepfake-uri.
Celebrități precum Tom Hanks, Elon Musk și YouTuber-ul MrBeast au fost folosite pentru a promova astfel de escrocherii.
Aceste înșelătorii sunt răspândite pe rețelele sociale datorită potențialului viral și al publicității direcționate, vizând grupuri susceptibile de a fi interesate de tranzacții financiare, jocuri de noroc sau criptomonede.
Tranzacționarea este cea mai vizată industrie, reprezentând aproximativ 35% din escrocherii, urmată de comerțul cu amănuntul și jocurile de noroc, fiecare cu aproximativ 15%. Escrocheriile legate de subvenții publice reprezintă 12,5%.