More

    Bogdan Năforniță, CEO & Co-Fondator Profluo: „UE are nevoie de o nouă legislație pentru a recupera decalajul tehnologic față de SUA și China”

    Digitalio.ro își propune să afle ce așteptări au companiile din sectorul tehnologic din România în contextul multiplelor alegeri din acest an. Prin acest demers, Digitalio.ro dorește să înțeleagă mai bine perspectivele și nevoile industriei tehnologice în raport cu viitorul Parlament European și cu modificările configurațiilor parlamentare și guvernamentale care pot fi generate de rezultatele alegerilor.

    Răspunsurile vor fi prezentate în cadrul unei serii de articole, oferind astfel o platformă pentru discuții și propuneri constructive care să ajute la dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării sectorului IT în România.

    Poate recupera UE decalajul tehnologic față de SUA și China?

    Cu siguranță decalajul este recuperabil, dar acest lucru necesită un cadru legislativ pan-european care să promoveze activ inovația tehnologică, precum și o abordare neechivocă în ceea ce privește ajutorul acordat companiilor create și dezvoltate în UE:

    • stream-uri de licitații publice europene dedicate exclusiv start-up-urilor inovatoare;
    • încurajarea puternică a creării de parteneriate / joint-ventures între companii din țări membre diferite, pentru a crea rapid capabilități comune în domeniul inovației, bine finanțate și cu potențial de business pe întreg teritoriul UE.

    Ce așteptări aveți de la viitorul Parlament European? Care ar trebui să fie prioritățile legislative?

    O legislație care să protejeze și să încurajeze crearea de companii inovatoare, prin simplificarea procedurilor de acordare a granturilor europene și prin exonerarea acestei clase de inovatori de la multitudinea de norme și normative naționale învechite care împiedică inovarea.

    De asemenea, accelerarea legislației privind digitalizarea la nivel european.

    Care considerați că sunt ariile, aspectele cheie în care sunt necesare politici noi, sau reconsiderate, pentru dezvoltarea pieței IT din România?

    Crearea de facilități pentru companiile IT care creează cu adevărat proprietate intelectuală în companii românești și care dezvoltă produse software pentru export, nu doar scriu cod pentru alți clienți.

    În acest fel se va încuraja crearea de valoare adăugată semnificativă în structura macroeconomiei românești și se va reduce vulnerabilitatea structurală majoră a sectorului IT din România, acum foarte puternic dependent de outsourcing și nearshoring, care sunt modele de afaceri cu valoare adăugată redusă.

    Prin acest demers, Digitalio.ro încearcă să aducă în atenția autorităților și a viitorilor europarlamentari importanța sectorului tehnologic și să contribuie la crearea unor politici publice care să sprijine inovația și competitivitatea în această industrie vitală pentru economia românească.

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...