More

  Iulia Dorobanțu, cofondatoare Charger.ro: „UE poate recupera decalajul tehnologic față de SUA și China printr-o serie de măsuri strategice și investiții”

  Digitalio.ro își propune să afle ce așteptări au companiile din sectorul tehnologic din România în contextul multiplelor alegeri din acest an. Prin acest demers, Digitalio.ro dorește să înțeleagă mai bine perspectivele și nevoile industriei tehnologice în raport cu viitorul Parlament European și cu modificările configurațiilor parlamentare și guvernamentale care pot fi generate de rezultatele alegerilor.

  Răspunsurile vor fi prezentate în cadrul unei serii de articole, oferind astfel o platformă pentru discuții și propuneri constructive care să ajute la dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării sectorului IT în România.

  Poate recupera UE decalajul tehnologic față de SUA și China? Cum?

  În segmentul de mobilitate electrică și soluții de încărcare mașini electrice, este dificil. Dar, cred că UE poate recupera decalajul tehnologic față de SUA și China printr-o serie de măsuri strategice și investiții și chiar poate profita de poziția în care este în acest moment. Creșterea investițiilor în infrastructură publică și privată, precum Fondul pentru o Tranziție Justă și alte inițiative de infrastructură, pot fi utilizate pentru a susține acest „gap” și deschide apetitul și către inovație și tehnologie nouă.

  Pe de altă parte, este esențială stimularea cooperării public-private și a parteneriatelor între guvernele naționale, locale și sectorul privat ce pot accelera dezvoltarea pieței. Companiile energetice, producătorii și operatorii de stații de încărcare pot colabora pentru a extinde rețeaua și a reduce costurile.

  Nu în ultimul rând, cred că stabilirea de standarde și platforme comune, investițiile în R&D, incentivele pentru consumatori și întreprinderi și dezvoltarea infrastructurii inteligente sunt esențiale pentru a ține pasul la nivel global. Implementarea rețelelor inteligente (smart grids) și a soluțiilor de gestionare a energiei poate optimiza utilizarea infrastructurii de încărcare și dezvoltării din punct de vedere tehnologic. Promovarea integrării surselor de energie regenerabilă în stațiile de încărcare poate asigura o alimentare cu energie curată și sustenabilă.

  Ce așteptări aveți de la viitorul Parlament European? Care ar trebui să fie prioritățile legislative?

  Parlamentul European joacă un rol crucial în conturarea politicilor și direcțiilor strategice, inclusiv în industria în care activăm noi. Cu prioritate, mă uit atent la tot ceea ce înseamnă încurajarea cooperării public – privat, nu doar la un nivel înalt – între guvernele naționale și companiile mari – dar, cel mai important, și la nivelul companiilor medii și mici și a comunităților locale. Combaterea schimbărilor climatice și tranziția verde continuă să fie un punct de interes, iar accesibilitatea comunităților către informații, servicii și tehnologii de calitate sunt esențiale. În contextul actual, cred că ar trebui să vorbim foarte mult despre reziliență în toate acțiunile.

  Care considerați că sunt ariile, aspectele cheie în care sunt necesare politici noi, sau unde acestea trebuie reconsiderate, pentru dezvoltarea pieței IT din România?

  Dezvoltarea pieței IT din România, indiferent de industria pe care o deservește, cred că poate beneficia de educație și formare profesională și actualizarea curriculumului educațional dar și, din nou, de parteneriate între (public) universități și industrie.

  Construcția de infrastructură și accesul la tehnologie poate reduce decalajul digital, iar sprijinirea centrelor de cercetare și dezvoltare sunt esențiale pentru a susține inițiative care să sprijine inovația prin competiții, incubatoare și acceleratoare care să ajute startup-urile și companiile locale să se dezvolte și să scaleze.

  Prin acest demers, Digitalio.ro încearcă să aducă în atenția autorităților și a viitorilor europarlamentari importanța sectorului tehnologic și să contribuie la crearea unor politici publice care să sprijine inovația și competitivitatea în această industrie vitală pentru economia românească.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  S-ar putea să-ți placă și...