Sondaj: Puțini oameni folosesc în mod regulat inteligența artificială

Un sondaj recent sugerează că foarte puțini oameni utilizează în mod regulat produse de inteligență artificială (AI), cum ar fi ChatGPT. Cercetătorii au chestionat 12.000 de persoane din șase țări și au descoperit că în Anglia doar 2% dintre respondenți folosesc astfel de instrumente zilnic.

Studiul indică faptul că tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani sunt cei mai dispuși să adopte această tehnologie.

Dr. Richard Fletcher, autorul raportului, a declarat pentru BBC că există o „nepotrivire” între „hype-ul” din jurul AI și „interesul public” pentru aceasta. Studiul a examinat opiniile despre instrumentele AI generative, care pot răspunde la solicitări de text, imagini, audio și video.

Inteligența artificială generativă a ajuns în centrul atenției odată cu lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, determinând și alte companii să investească în această tehnologie.

Cu toate acestea, cercetarea sugerează că AI generativă nu este încă parte din utilizarea de rutină a internetului de către majoritatea oamenilor.

„Mare parte a publicului nu este deosebit de interesată de IA generativă, iar 30% dintre britanici spun că nu au auzit de niciunul dintre cele mai importante produse, inclusiv ChatGPT”.

Dr. Richard Fletcher

Speranțe și temeri

Noua generație de produse AI a declanșat o dezbatere publică intensă privind impactul său potențial, pozitiv sau negativ. Optimiștii văd în AI generativă un impuls pentru creșterea economică și descoperirea de noi medicamente.

Pesimiștii, în schimb, sugerează că tehnologia ar putea fi o amenințare la adresa umanității.

Studiul a constatat că majoritatea oamenilor se așteaptă ca AI generativă să aibă un impact mare asupra societății în următorii cinci ani, în special în domeniul știrilor, mass-media și științei.

Deși mulți cred că AI generativă le va îmbunătăți viața, sunt mai pesimiști când vine vorba de impactul asupra societății în ansamblu.

„Speranțele și temerile oamenilor pentru IA generativă variază foarte mult în funcție de sector. Oamenii sunt, în general, optimiști cu privire la utilizarea IA generativă în știință și asistență medicală, dar mai precauți cu privire la utilizarea acesteia în știri și jurnalism și îngrijorați de efectul asupra securității locurilor de muncă.”

Dr. Richard Fletcher

Cercetarea a subliniat necesitatea unei abordări nuanțate în dezbaterea despre AI, implicând guvernele și autoritățile de reglementare.

Constatările s-au bazat pe răspunsurile la un chestionar online trimis în Argentina, Danemarca, Franța, Japonia, Marea Britanie și SUA.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...