More

    UE aprobă o lege pentru stimularea producției interne de tehnologie ecologică

    Guvernele Uniunii Europene au aprobat luni o nouă lege menită să confere blocului comunitar șansa de a-și produce 40% din panourile solare, turbinele eoliene, pompele de căldură și alte echipamente cu tehnologie nepoluantă.

    Legea are și scopul de a ajuta industria europeană să concureze cu rivalii din SUA și China.

    Europa se bazează din ce în ce mai mult pe China, țară care se estimează că va deține 80% din capacitatea globală de producție în energie solară.

    UE este, de asemenea, îngrijorată că subvențiile ecologice de 369 miliarde de dolari din Legea americană pentru Reducerea Inflației îi vor determina pe producătorii europeni să se mute în alte state.

    Blocul comunitar și-a stabilit ca obiectiv pentru 2030 producerea a 40% din echipamentele și instalațiile de care are nevoie pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

    Acestea vor acoperi energia regenerabilă, energia nucleară, pompele de căldură, electrolizatoarele și alte tehnologii de decarbonizare, inclusiv cele pentru captarea carbonului.

    De asemenea, UE își propune să contribuie cu 15% la producția mondială a acestor tehnologii până în 2040.

    Ce este NZIA?

    Actul Net Zero Industry (NZIA) va intra în vigoare luna viitoare sau la începutul lunii iulie, odată ce va fi semnat de președinții Parlamentului European și ai Consiliului și va fi publicat în jurnalul oficial al UE.

    Legea este piesa centrală a eforturilor UE de a se asigura că nu este doar un lider mondial în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ci și în fabricarea tehnologiei necesare.

    NZIA propune simplificarea acordării de autorizații pentru proiectele care stimulează producția în UE, asigurându-se că majoritatea sunt eliberate în termen de șase – nouă luni.

    Atingerea țintei va fi deosebit de dificilă în domeniul solar, având în vedere că producătorii din UE furnizează mai puțin de 3% din instalațiile de panouri din UE și luptă pentru supraviețuire.

    Sectorul energiei eoliene din UE este mult mai puternic, deși companiile chineze câștigă tot mai mult teren.

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...