More

  Cercetătorii români au creat un model de limbaj AI adaptat limbii române

  O echipă de cercetători români, afiliată Universității din București, Institutului de Logică și Știința Datelor și Universității Politehnica din București, a creat un model de limbaj (LLM) dedicat exclusiv limbii române. Acesta este o premieră în domeniu și are aplicații variate în dezvoltarea de unelte și platforme bazate pe inteligență artificială.

  „Printre utilizările modelului românesc se numără căutarea de informații în bazele de cunoștințe ale organizațiilor și roboții conversaționali pentru clienții companiilor și instituțiilor, economisind timp și îmbunătățind calitatea informației”.

  prof. univ. dr. Alin Ștefănescu, directorul Departamentului de Informatică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București și vicepreședintele Institutului de Logică și Știința Datelor

  Până acum, modelele de limbaj, precum ChatGPT, Copilot și Gemini, sunt în principal antrenate pe limba engleză, limitând performanțele în limbile mai puțin circulate, cum este româna.

  Modelul românesc este „open source”, permițând accesul gratuit tuturor celor interesați să creeze instrumente AI adaptate limbii române. Odată cu publicarea LLM-ului, a fost lansată și comunitatea OpenLLM-Ro, destinată să reunească contribuitorii la dezvoltarea tehnologiilor AI pentru limba română.

  Proiectul, realizat cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, urmărește încurajarea interacțiunii între diverși actori implicați în dezvoltarea tehnologiei pentru limba română și lansarea de modele specializate pentru diverse domenii.

  Modelul românesc a fost lansat după ce a fost expus la câteva milioane de documente în limba română pentru a înțelege mai bine semnificația cuvintelor.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  S-ar putea să-ți placă și...