More

  Zetta Cloud, singura companie românească selectată pentru un grant din partea Fondului European de Apărare

  Compania clujeană de Inteligență Artificială Zetta Cloud (www.zettacloud.ai) a fost selectată pentru un grant din partea Fondului European de Apărare (EDF – European Defence Fund), ca parte a unui consorțiu condus de Universitatea Aalborg din Danemarca. Proiectul de cercetare vizează domeniul procesării de limbaj natural în aplicațiile de apărare și are acronimul AtLaS.

  Zetta Cloud este singura companie cu capital 100% românesc care a fost finanțată de EDF (European Defence Fund) în cadrul programului din 2023. Alte entități din România care au fost selectate pentru finanțare includ instituții de învățământ superior și de cercetare, precum Universitatea Națională de Apărare “Carol I” și Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”, precum și Ministerul Apărării Naționale. De asemenea, au fost selectate și subsidiare românești ale unor companii internaționale, cum ar fi Eviden Technologies SRL (parte a ATOS – Franța), GMV Innovating Solutions SRL (parte a GMV – Spania) și Artemis Research & Innovation SRL (parte a Artemis – Grecia).

  ”Aceasta finanțare din partea Fondului European de Apărare ne oferă oportunitatea de a contribui la proiectul ATLAS alături de un consorțiu prestigios, printre partenerii foarte relevanți fiind Universitatea Aalborg, Centrul de Supercomputing din Barcelona sau Centrul German de Cercetare în Inteligența Artificială – DFKI. Continuăm să investim în cercetarea din domeniul IA pe aceeași linie care ne-a consacrat produsele software în sectorul de apărare și siguranță națională: procesare de limbaj natural, dar și analiza automată a documentelor și imaginilor.”, spune în exclusivitate pentru DIGITALIO Emil Ștețco, fondator și CEO al Zetta Cloud.”

  Proiectul „AtLaS – procesarea limbajului natural bazată pe AI a datelor de calitate scăzută și multilingve în aplicațiile de apărare cu adaptarea utilizatorului” are o valoare de finațare de 6 milioane de euro și va avea o durată de 60 de luni. În această rundă de finanțare a EDF s-au alocat peste 1 miliard de euro.

  ”Progresele rapide din domeniul Inteligenței Artificiale necesită investiții continue în cercetare, pentru a putea ține pasul cu ultimele abordări și tehnologii. Compania noastră a luat anul trecut decizia de a încerca să atragă cât mai multe proiecte de cercetare finanțate din surse externe, aplicând pentru linii de finanțare în cercetare de tip EDF, Horizon Europe sau UEFISCDI. Suntem bucuroși că aceste proiecte în AI au început să fie atribuite, cel de la European Defense Fund fiind primul de acest gen. În săptămânile următoare vom anunța si alte proiecte de cercetare în IA câștigate de compania noastră.”, a declarat în exclusivitate pentru DIGITALIO, George Bara, cofondator si responsabil cu proiectele de cercetare în IA ale Zetta Cloud.”

  Din consorțiul câștigator mai fac parte: Babelscape (ITA), Barcelona Supercomputing Center (SPA), Bull (FRA), CrossLang (BEL), Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) (GER), HENSOLDT Analytics (AUT), indigitall (GRE), SKYLD SECURITY AND DEFENCE LTD (CYP) și Zetta Cloud (ROU).

  EDF-2023-LS-RA-CHALLENGE-DIGIT-HLTP_AtLaS

  Zetta Cloud a fost fondată la Cluj-Napoca în 2013 de către Emil Ștețco, George Bara și Sebastian Ioniță și dezvoltă propria suită de produse software cu Inteligență Artificială – Zetta Factory (https://zettacloud.ai/ai-factory/) – cu aplicații diverse, de la triajul de date, automatizare de procese, managementul cunoștințelor sau identificarea conținutului de tip dezinformare în mediul online.

  Zetta Cloud a fost premiată în trecut de către Google, prin Fondul de Inovare Digitală (DNI), dar și la concursul de inovație din domeniul securității naționale PatriotFest din 2023.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  S-ar putea să-ți placă și...