Sony chestionează 700 de firme cu privire la utilizarea neautorizată a muzicii sale pentru antrenarea AI

Sony Music, cel mai mare publisher de muzică din lume, a trimis scrisori către Google, Microsoft și OpenAI solicitând clarificări dacă melodiile vedetelor sale au fost utilizate pentru dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială (AI) fără autorizație.

Sony Music, care reprezintă artiști de renume precum Beyoncé și Adele, interzice oricui să antreneze, dezvolte sau să câștige bani din AI folosind melodiile sale fără permisiune.

În scrisorile trimise către peste 700 de firme, compania a menționat că are „motive să creadă” că destinatarii ar fi putut folosi muzica sa neautorizat.

Solicitări și termene limită

Compania a cerut firmelor să răspundă până la un termen limită specificat, precizând că își va apăra drepturile de autor în conformitate cu legislația în vigoare.

Sony Music a cerut detalii despre melodiile utilizate pentru antrenarea sistemelor AI, modul de accesare a melodiilor, de exemplu, prin servicii de streaming online, numărul de copii făcute ale melodiilor și durata acestora și motivele pentru care astfel de copii au fost necesare.

Sony a declarat că este dispusă să negocieze acorduri de licență pentru utilizarea viitoare a muzicii sale, însă nu este clar dacă firmele de AI contactate au folosit muzica deținută de Sony Music și dacă vreo lege a fost încălcată.

Întrebări legitime

Această plângere este parte a unei dezbateri mai ample despre datele utilizate pentru antrenarea instrumentelor AI și despre permisiunile necesare pentru aceasta.

Instrumentele AI de generare a muzicii, de exemplu, ar putea fi antrenate pe milioane de melodii, unele dintre acestea fiind protejate prin drepturi de autor.

Google și OpenAI au dezvoltat ambele instrumente AI capabile să genereze muzică, însă nu se știe ce date au fost folosite pentru antrenarea AI.

Legislația curentă în UE și SUA ridică întrebări privind încălcarea drepturilor de autor pentru antrenarea AI cu conținut protejat, iar viitorul Act AI al UE va impune cerințe riguroase de documentare și transparență pentru modelele AI de uz general.

Acesta va obliga dezvăluirea publică a datelor utilizate, respectarea opțiunilor legale ale deținătorilor de drepturi de autor și asigurarea conformității cu legile UE privind drepturile de autor.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...