Inteligența artificială (AI) lovește piața mondială a muncii „ca un tsunami”, a declarat luni Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI).
Este posibil ca inteligența artificială să afecteze 60% dintre locurile de muncă din economiile avansate și 40% dintre locurile de muncă din întreaga lume în următorii doi ani, a declarat Georgieva la un eveniment la Zurich.
„Avem foarte puțin timp să pregătim oamenii și afacerile pentru asta. Ar putea aduce o creștere extraordinară a productivității dacă o gestionăm bine, dar poate duce și la mai multă dezinformare și, desigur, la mai multe inegalități în societatea noastră”.
Kristalina Georgieva
Georgieva a spus că economia mondială a devenit mai predispusă la șocuri în ultimii ani, invocând pandemia globală din 2020, precum și războiul din Ucraina.
Deși se aștepta la mai multe șocuri, în special din cauza crizei climatice, a rămas remarcabil de rezistentă, a spus ea.
„Nu suntem în recesiune globală. Anul trecut au existat temeri că majoritatea economiilor vor intra în recesiune, dar asta nu s-a întâmplat. Inflația care ne-a lovit foarte puternic este în scădere aproape peste tot”.
Kristalina Georgieva
Inflația a crescut la 1,4% în aprilie, a 11-a lună la rând în care creșterile de preț s-au încadrat în intervalul țintă de 0-2% al BNS.
În luna ianuarie a acestui an, Georgieva declara că revoluția tehnologică ar putea impulsiona productivitatea, stimula creșterea economică și crește veniturile în întreaga lume, dar ar putea periclita până la 40% din locurile de muncă la nivel mondial și ar putea agrava inegalitățile.
Din punct de vedere istoric, automatizarea și tehnologia informației au avut tendința de a afecta sarcinile de rutină, dar unul dintre lucrurile care diferențiază AI este capacitatea sa de a afecta locurile de muncă cu înaltă calificare.
Drept urmare, economiile avansate se confruntă cu riscuri mai mari din partea IA – dar și mai multe oportunități de a-și valorifica beneficiile – în comparație cu piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare.