Comisia Europeană a anunțat luni că a desemnat Booking drept „gatekeeper” în temeiul Digital Markets Act (DMA) și a deschis o investigație asupra X pentru a determina în continuare nivelul de reglementare a platformei de social media.
Serviciile de publicitate online X Ads și TikTok Ads ca atare nu intră în categoria gatekeepers, a adăugat UE.
În luna martie a acestui an, Comisia Europeană a declarat că X, control de Elon Musk, ByteDance, proprietarul TikTok, și Booking.com ar putea îndeplini criteriile UE dacă vor restecta reguli tehnologice stricte care se aplică așa-numiților gatekeepers.
ByteDance a fost etichetat ca gatekeeper în iulie anul trecut, dar TikTok a contestat acest lucru la a doua cea mai înaltă instanță din Europa.
În temeiul Regulamentului privind piețele digitale, Comisia Europeană poate desemna drept „gatekeepers” platformele digitale care oferă un punct de acces important între întreprinderi și consumatori în ceea ce privește serviciile esențiale pe care le furnizează.
Digital Markets Act (DMA) este una dintre cele mai stricte reglementări care vizează dominația pe piață a marilor firme de tehnologie.
Aceasta impune companiilor obligații severe de moderare a conținutului, de a permite concurența loială și de a face mai ușor pentru consumatori să comute între servicii.
În 6 septembrie 2023, în temeiul Regulamentului privind piețele digitale (DMA), Comisia Europeană a desemnat Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft ca gatekeepers. În total, au fost inserate în această categorie 22 de servicii.
Companiilor menționate li s-a acordat un termen de șase luni pentru a se conforma pe deplin obligațiilor prevăzute în Regulamentul privind piețele digitale.
Scopul Regulamentului privind piețele digitale este de a-i împiedica pe gatekeepers să impună condiții inechitabile întreprinderilor și utilizatorilor finali și de a garanta caracterul deschis al serviciilor digitale importante.
În decembrie 2020, Comisia a prezentat, pe lângă Regulamentul privind piețele digitale, și o propunere de Regulament privind serviciile digitale, menit să abordeze consecințele negative care decurg din anumite comportamente ale platformelor online care acționează în calitate de controlori de acces pe piața unică a UE.
Pentru a fi considerată gatekeeper, o firmă trebuie să realizeze o anumită cifră de afaceri anuală în Spațiul Economic European și să furnizeze un serviciu de platformă esențial în cel puțin trei state membre ale UE.
O altă condiție este să furnizeze lunar un serviciu de platformă esențial unui număr de peste 45 milioane de utilizatori finali activi stabiliți în UE sau situați în UE și unui număr anual de peste 10.000 de întreprinderi utilizatoare active stabilite în UE.