Belgia va monitoriza Telegram în ce privește moderarea conținutului

Autoritățile belgiene vor monitoriza Telegram și vor prelua sarcina soluționării tuturor plângerilor venite din partea clienților europeni cu privire la această aplicație de mesagerie.

Telegram are sediul în Dubai, dar are reprezentarea legală în Belgia.

Noile reglementări ale UE impun platformelor online să fie transparente cu privire la deciziile pe care le iau în privința eliminării conținutului ilegal.

Legea privind serviciile digitale (DSA) a UE, care a intrat în vigoare în luna februarie, cere companiilor din afara blocului comunitar să aibă sediul social într-unul dintre statele membre.

De asemenea, țările UE trebuie să desemneze o autoritate independentă care să supravegheze conformarea acestor companii la noile reguli.

Fondată în 2013 de către Pavel Durov, născut în Rusia, Telegram are aproximativ 41 de milioane de utilizatori pe lună în UE, puțin sub pragul necesar pentru ca aplicația să fie supusă unor obligații suplimentare în temeiul DSA.

În timp ce marile platforme online sunt monitorizate de Comisia Europeană, autoritățile naționale din fiecare stat al UE reglementează celelalte platforme digitale.

Ambiții mari

Durov a spus într-un interviu de luna trecută că se așteaptă ca Telegram să atingă un miliard de utilizatori din întreaga lume în 2024. În prezent, aplicația susține că a depășit nivelul de 900 de milioane de utilizatori pe lună.

Unul dintre principalii rivali ai Telegram, WhatsApp, are peste două miliarde de utilizatori activi lunar.

Telegram, care este influent mai ales în republicile din fosta Uniune Sovietică, este clasată drept una dintre principalele platforme de social media, după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și Wechat.

După ce Rusia a invadat Ucrain, Telegram a devenit principala sursă de conținut nefiltrat din ambele părți despre război și politica din jurul conflictului.

Deși presa consideră Telegram ca un instrument al propagandei ruse, un sondaj publicat în noiembrie 2023 a constatat că 72% dintre ucraineni au folosit Telegram pentru a citi știri.

La începutul acestui an, o comisie parlamentară ucraineană a vorbit despre Telegram ca o posibilă amenințare la securitatea națională și a discutat despre posibilitatea interzicerii activităților sale în Ucraina.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img