Prin recentul memorandum aprobat în ședința de guvern din 25 aprilie, România își consolidează rolul ca membru activ în Digital for Development Hub (D4D Hub), inițiativa strategică a Uniunii Europene care promovează integrarea tehnologiilor digitale în proiectele de dezvoltare din țările în curs de dezvoltare. Aceasta implicare continuă angajamentul început în iunie 2023, când România s-a alăturat proiectului D4D, alături de alte 14 state membre ale Uniunii Europene.
Din 2017, Comisia Europeană a avansat semnificativ în dezvoltarea politicii Digital for Development (D4D) a Uniunii Europene, care consideră tehnologiile digitale ca fiind cruciale pentru promovarea dezvoltării durabile. În prezent, 15 state membre colaborează pentru a dezvolta proiecte digitale, mai ales în Africa, cu un buget total de aproximativ 6 miliarde euro pentru următorii ani. Recent, proiectul D4D a fost extins și în America Latină și Caraibe, pregătindu-se acum pentru a include și zona Asia-Pacific.

Asociația Cluj IT salută acest pas semnificativ al guvernului și își exprimă întregul interes și disponibilitatea de a sprijini dezvoltarea cadrului strategic necesar pentru operaționalizarea participării României la D4D Hub. Acesta va asigura un acces cât mai larg al companiilor și organizațiilor românești la proiectele internaționale de dezvoltare.
Până în prezent, Cluj IT a susținut activ și voluntar implicarea României în D4D Hub, prin dialogul direct cu instituțiile statului român și prin organizarea de evenimente, cum ar fi seminarul „Rolul României în politica de Digital for Development a Uniunii Europene”, organizat în 17 octombrie 2022 la Institutul Diplomatic Român.
„Reprezentând Cluj IT în cadrul Private Sector Advisory Board al D4D Hub, am pus accentul pe extinderea rețelei noastre globale și pe identificarea de noi oportunități de colaborare. Eforturile noastre sunt concentrate pe facilitarea accesului membrilor noștri la proiectele internaționale de dezvoltare digitală, asigurându-ne că România este recunoscută ca un centru de excelență în inovații digitale.” Daniel Homorodean, Reprezentant Cluj IT în Private Sector Advisory Board al D4D Hub și Coordonator al Grupului de Internaționalizare in Cluj IT.
Cu experiența sa vastă, Cluj IT, membru al Private Sector Advisory Board al D4D Hub, este probabil cea mai relevantă organizație din România în domeniul cooperării pentru dezvoltare digitală. Asociația a încheiat acorduri de cooperare cu guvernele din Uganda, Tanzania și Papua Noua Guinee și a participat ca organizație suport la inițiativa Team Europe, sprijinind implementarea strategiei de transformare digitală a Ugandei. De asemenea, a susținut guvernul din Papua Noua Guinee în dezvoltarea clusterului național în domeniul digital și a organizat misiuni economice în Africa de Est și America Latină.
„Sub coordonarea Cluj IT, am semnat acorduri de colaborare cu guvernele și organizațiile din America de Sud, Africa și Asia de Sud-Est, dedicându-ne digitalizării și inovațiilor digitale la un nivel central. Prin aceste parteneriate, nu doar că extindem prezența tehnologică a României pe plan global, dar contribuim și la crearea unui impact durabil în economiile emergente, accelerându-le transformarea digitală și îmbunătățind viețile oamenilor prin tehnologie.” Prof. Stelian Brad, Președinte al Cluj IT
În ultimii ani, Cluj IT a dezvoltat parteneriate strategice relevante, facilitând stabilirea de relații și identificarea de proiecte pentru membrii săi și pentru ecosistemul digital din România, incluzând companii și universități.
Asociația Cluj IT este de asemenea membru observator în Development Cooperation Organization (DCO) și continuă să sprijine parcursul României în piețele emergente. Considerăm că această implicare este esențială pentru extinderea afacerilor românești la nivel global și pentru a profita de oportunitățile oferite de economiile emergente, care experimentează o transformare digitală rapidă.
Asociația Cluj IT își reafirmă angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea oportunităților pentru întregul ecosistem digital din România, consolidând astfel poziția țării ca jucător global relevant în transformarea digitală a economiilor emergente.