More

  Conceptul ESOP devine tot mai atractiv pentru manageri și antreprenori – SeedBlink

  Românii manifestă o deschidere crescândă față de conceptul ESOP (Employee Stock Option Plan) și se observă un număr tot mai mare de antreprenori și companii interesate de implementarea acestui sistem, precum și consultanți informați, capabili să elaboreze un plan atât din punct de vedere al afacerilor, cât și din perspectivă legală și fiscală, spune Radu Georgescu, Chairman of the Board la SeedBlink.

  Este esențial ca toate aceste elemente – business, legal și fiscal – să fie considerate. Cred că, în următorii ani, vom asista la o colaborare sporită între consultanții fiscali, avocați și oameni de afaceri pentru a construi astfel de planuri. Conceptul de ESOP este clar și accesibil în România; nu cunosc persoane care să nu înțeleagă despre ce este vorba. Totuși, provocarea rămâne în a înțelege toate implicațiile. Adesea, există o deconectare între ideea de a implementa un plan ESOP și executarea efectivă a acestuia. Am întâlnit sute de antreprenori și companii care afirmă: „Da, vrem să implementăm un ESOP. Cum începem?”.

  Radu Georgescu

  Cel mai elocvent exemplu de succes al ESOP-urilor în România este UiPath. De altfel, ESOP s-a dezvoltat în România datorită UiPath și legii ESOP, adaugă Georgescu.

  Această modalitate de recompensare transformă perspectiva angajaților dintr-una focalizată pe îmbunătățirea propriei sfere de competențe într-una orientată către succesul general al companiei.

  ESOP-ul îi încurajează pe angajați să depășească limitele propriilor specializări, să se gândească dincolo de ceea ce știu să facă.

  De exemplu, un programator care cunoaște pe cineva ce s-ar potrivi perfect în echipă îl poate recomanda departamentului de resurse umane sau poate atrage noi clienți. Asemenea inițiative pot sprijini creșterea companiei, chiar dacă nu influențează direct salariul angajatului.

  Un model funcțional de aproape 70 de ani

  Inițiativele de acest fel sunt întâlnite frecvent în sectorul tehnologic. Modelul a apărut în Statele Unite în 1956, iar odată cu ascensiunea Microsoft, la începutul anilor ’80, a luat avânt.

  Sunt cunoscute foarte bine cazurile angajaților care, fiind plătiți în acțiuni în loc de bani din cauza restricțiilor financiare ale companiei, au acumulat averi mai mari decât unii manageri.

  De fapt, mulți dintre angajații de la începuturile Microsoft au devenit multimilionari în dolari datorită acestui beneficiu. Astfel, modelul adoptat inițial în SUA a traversat Atlanticul acum aproximativ zece ani, ajungând în Europa de Vest, și acum începe să câștige teren în întreaga Europă.

  De exemplu, produsul pe care noi l-am lansat anul trecut pentru a simplifica gestionarea capitalului, care include și managementul ESOP, este folosit în prezent de peste 2.500 de companii din Europa. Cred că este întotdeauna un moment potrivit ca o companie să ofere astfel de recompense angajaților. Întrebarea pentru antreprenori este cât de extins va fi acest plan – dacă doresc să includă toți angajații ca acționari sau doar o selecție a acestora. Dar este clar că, încă de la început, trebuie considerat un instrument de tip ESOP, deoarece este extrem de valoros atât pentru angajat, cât și pentru companie. Pentru angajați, reprezintă o perspectivă de venit substanțial, inaccesibilă prin salariu sau bonusuri.

  Radu Georgescu

  De regulă, procentele destinate angajaților sunt minime, spre exemplu 0,1% din companie. Nu este vorba despre a oferi procente semnificative unui număr limitat de persoane, ci despre distribuirea unui număr cât mai mare de acțiuni.

  În general, sunt două modele de ESOP: fiecare angajat din companie poate deține acțiuni, motivându-i pe toți să exceleze, sau doar anumite categorii, fie managementul (sau de la un anumit nivel în sus), fie un departament.

  Există și abordări conform cărora specialiștii în vânzări ar putea beneficia mai degrabă de bonusuri și mai puțin de ESOP, deoarece se consideră adesea că aceștia sunt motivați de beneficii imediate și tangibile.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...