Meta și alte platforme online ar trebui să ofere utilizatorilor accesul la serviciile lor fără reclame

Meta și alte platforme online cu cotă mare de piață ar trebui să ofere utilizatorilor o opțiune de a le folosi serviciile gratuit, fără publicitate direcționată, potrivit unui anunț al organismului european de supraveghere a confidențialității, Comitetul European pentru Protecția Datelor (CEPD), scrie Reuters.

„Dacă platformele optează să perceapă o taxă pentru accesul la „alternativa echivalentă”, ar trebui să acorde o atenție semnificativă oferirii unei alternative suplimentare. Această alternativă gratuită ar trebui să fie fără publicitate comportamentală”.

EDPB

Potrivit propriilor date, rolul CEPD este să se asigure că Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD) și Directiva privind protecția datelor în materie de asigurare a respectării legii sunt aplicate în mod consecvent în țările UE, precum și în Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

Publicitatea comportamentală (sau publicitatea online pe bază de interese) este o practică bazată pe activitatea de navigare pe siteuri și/sau în diverse aplicații, ceea ce permite companiilor să le livreze utilizatorilor de Internet reclame care bănuiesc că i-ar interesa.

Anunțul EDPB a venit după ce autoritățile naționale de reglementare a confidențialității din Țările de Jos, Norvegia și Germania i-au cerut să analizeze modelele de consimțământ sau de plată adoptate de marile platforme online precum Meta.

„Platformele online ar trebui să ofere utilizatorilor o alegere reală atunci când folosesc modele de „consimțământ sau plată”. Modelele pe care le avem astăzi solicită de obicei persoanelor fie să își dea toate datele, fie să plătească. Prin urmare, majoritatea utilizatorilor își dau consimțământul pentru prelucrare pentru a utiliza un serviciu și nu înțeleg implicațiile complete ale alegerilor lor.”

președintele EDPB, Anu Talus

Apple, Meta Platforms şi Google, parte a grupului Alphabet, urmează să fie investigate pentru posibile încălcări ale legii pieţelor digitale (Digital Markets Act – DMA) din Uniunea Europeană. Dacă acest lucru se va întâmpla, companiile menționate riscă amenzi drastice.

Încălcările prevederilor DMA ar putea costa companiile până la 10% din cifra lor de afaceri anuală.

Legislația UE în domeniul tehnologiei impune companiilor să ofere utilizatorilor şi rivalilor mai multe opţiuni pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...