Ad blockerele ar putea părea un mod nepotrivit de a lupta împotriva programelor spion, dar noi date aruncă o altă lumină asupra modului în care producătorii de programe spyware folosesc reclamele online pentru a permite guvernelor să supravegheze cetățenii.
Producătorii de spyware sunt capabili să localizeze și să infecteze anumite ținte cu spyware folosind reclamele online, potrivit Tech Crunch.
Unul dintre startup-urile care a lucrat la un sistem de infectare cu spyware bazat pe reclame este Intellexa, o companie europeană care dezvoltă programul spion Predator.
Predator poate accesa întregul conținut al telefonului unei ținte în timp real.
Potrivit unor documente, Intellexa a prezentat în 2022 un sistem, numit Aladdin, care a permis plantarea de programe spion pentru telefon prin reclame online.
Nu este clar dacă Aladdin a fost complet dezvoltat sau a fost vândut clienților guvernamentali.
O altă companie privată israeliană numită Insanet a reușit să dezvolte un sistem de infecție bazat pe reclame, capabil să localizeze o persoană într-o rețea de publicitate.
„Toată lumea ar trebui să blocheze reclamele. Este o chestiune de siguranță.”
John Scott-Railton, un cercetător senior al Citizen Lab, care a investigat programele spion guvernamentale
Reclama este sufletul comerțului. Dar nu doar atât.
Anunțurile online îi ajută pe proprietarii de site-uri web să genereze venituri, dar acestea pot fi folosite pentru a insera viruși pe dispozitivul unei ținte.
Livrarea de programe malware prin reclame funcționează prin injectarea de cod în anunțurile afișate pe site-urile web în browserele computerului și telefonului. Multe dintre aceste atacuri se bazează pe o anumită interacțiune cu victima, cum ar fi deschiderea unui link sau deschiderea unui fișier infectat.
Dar omniprezența publicității online mărește considerabil posibilitatea guvernelor de a viza indivizi cu programe spion.
În timp ce niciun telefon sau computer nu poate fi vreodată complet inaccesibil, ad blockerele pot fi eficiente în oprirea publicității malware și a malware-ului bazat pe reclame înainte ca acesta să ajungă în browser.
Experții în securitate recomandă de multă vreme folosirea de ad blockere pentru a preveni atacurile de publicitate malițioasă.