More

  DNSC spune că sectorul financiar este apt să reziste atacurilor cibernetice, chiar dacă atacurile s-au dublat

  Sectorul financiar este cel mai bine pregătit din punct de vedere al securităţii cibernetice, a declarat, joi, directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Dan Cîmpean, citat de Agerpres.

  „Până acum, vă pot spune, şi e absolut public ce spun şi am spus-o de multe ori, sectorul financiar este de departe cel mai stabil, cel mai matur şi cel mai pregătit din punct de vedere al securităţii cibernetice.”

  Dan Cîmpean

  El a adăugat că acest lucru este important pentru că acest sector este aproape integral digitalizat, astfel că tranzacţiile au devenit din ce în ce mai automatizate și folosesc infrastructuri din ce în ce mai complexe.

  Cîmpean a precizat că, din datele disponibile la nivelul directoratului, îndeosebi în sectorul financiar-bancar, atacurile cibernetice cresc în mod susţinut an de an, inclusiv ca nivel de complexitate şi sofisticare.

  „Pe de altă parte, după cum ştim, nu am avut încă niciun incident major la nivel naţional care să impacteze la mod real activitatea dumneavoastră. Statisticile noastre, ale Directoratului, arată, de exemplu, că finalul lui 2023, faţă de finalul lui 2022, numărul de atacuri şi incidente asupra sectorului a crescut de aproape două ori, deci s-a dublat, în volum.”

  Dan Cîmpean

  Potrivit sursei citate, pericolele cibernetice provin, în general, din rândul actorilor statali, grupărilor infracţionale și grupărilor teroriste, însă chiar și din rândul activiştilor sau al celor din interiorul organizaţiilor.

  Cele mai des întâlnite incidente sunt scurgerile de date, reprezentând 64% din total.

  „Acum, ca mod de operare, aşa cum spuneam, activităţile grupărilor infracţionale sunt cele mai pertinente, cele mai relevante, cu impactul cel mai neplăcut aş putea spune, şi observăm o proliferare a fenomenului ransomware. Deci, acele activităţi de atac cibernetic prin care datele sunt luate ostatice sunt indisponibilizate şi pentru care atacatorii cer o răscumpărare. Aici, evident, mesajul nostru ca Directorat este să nu plătiţi niciodată această răscumpărare (…), pentru că, evident, încurajăm fenomenul.”

  Dan Cîmpean
  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...