Companiile din UE critică Belgia pentru o propunere privind accesul SUA la date sensibile de cloud computing

Deutsche Telekom, Orange, Airbus și alte 15 companii europene au criticat o propunere lansată de Belgia care ar permite Amazon, Google și Microsoft să participe la licitații pentru obținerea unor contracte extrem de sensibile de cloud computing în UE, relatează Reuters.

Proiectul Belgiei, care deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene, se referă la o schemă de certificare (EUCS) pentru a garanta securitatea cibernetică a serviciilor cloud și pentru a ajuta guvernele și companiile din blocul comunitar să aleagă un furnizor sigur și de încredere pentru afacerile lor.

Propunerea exclude așa-numitele cerințe de suveranitate dintr-un proiect anterior care obliga giganții din tehnologie din SUA să înființeze o societate mixtă sau să coopereze cu o companie din UE pentru a stoca și procesa datele clienților în UE.

Planul belgian va fi discutat de experții în securitate cibernetică din cele 27 de țări UE în 15 aprilie, ceea ce ar putea deschide calea pentru ca Comisia Europeană să adopte schema de securitate cibernetică în toamnă.

Companiile europene vor suveranitate față de SUA

Țările UE ar trebui să respingă această propunere care elimină cerințele de suveranitate, au declarat Deutsche Telekom, Orange, Airbus și celelalte 15 companii într-o scrisoare comună adresată autorităților din țările lor și înalților oficiali ai Comisiei.

Ele spun că, respingând această propunere, autoritățile europene vor diminua riscul accesului ilegal la date al companiilor străine.

În caz contrar, datele firmelor europene ar putea fi accesate de guverne străine pe baza propriilor legi, cum ar fi Legea privind cloud-ul din SUA sau Legea privind informațiile naționale din China.

În plus, lipsa clauzelor de suveranitate ar putea, de asemenea, să împiedice furnizorii de cloud din UE să se dezvolte, ceea ca ar întări prezența pe piață a rivalilor lor mai mari din SUA.

Big Tech din SUA caută să își crească prezența pe lucrativa piață de cloud guvernamental din UE, în timp ce UE se teme de supravegherea ilegală a statului și de dominația furnizorilor de cloud din SUA.

Companiile din UE au spus că ar trebui ca Europa să se axeze pe platforma europeană de cloud computing Gaia-X creată pentru a reduce dependența blocului comunitar de giganții din Silicon Valley.

„Eliminarea unor astfel de cerințe din schemă ar submina grav viabilitatea soluțiilor cloud suverane în Europa – dintre care multe sunt fie în dezvoltare, fie deja disponibile pe piață”.

companiile

Alți semnatari ai acestei scrisori comune sunt frupul electric francez EDF, furnizorul francez de servicii cloud OVHcloud, Aruba, Dassault Systemes, Ionos din Germania, Telecom Italia, Exoscale din Austria, compania franceză de tehnologie Capgemini și Eutelsat.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img