Industria IT din regiunea centru a României a evoluat considerabil în ultimii ani, adaptându-se schimbărilor aduse de pandemie și de conflictul armat din Ucraina. Optimismul companiilor IT este mai moderat însă pentru anul 2024, atitudine cauzată în cea mai mare parte de modificările fiscale din 2023, într-o perioadă în care Romȃnia are nevoie să micșoreze rapid decalajele tehnologice față de țările din vestul Europei pentru a rămȃne competitivă, iar economia și serviciile publice necesită un proces de digitalizare accelerat.
În Sibiu există deja, de ceva timp, o comunitate puternică de IT, așa cum ne arată și cifrele pe care Sibiu IT Cluster le-a sumarizat folosind ca sursă termene.ro. Dar pentru că aceste cifre nu sunt suficiente, una dintre inițiativele Clusterului pentru anul 2024 este o radiografie a industriei de IT, care să descrie o imagine completă a ce se întâmplă în județul Sibiu.
În regiunea centru, județul Sibiu se situează pe locul doi în ce privește veniturile generate de industria IT, cu o cifră de 1.245.441.774 lei în anul 2022 (cu o creștere de 31.55% față de anul precedent), iar pe primul loc regăsim județul Brașov cu o cifră a veniturilor de 1.527.249.456 lei, pentru același an (în creștere cu 28% față de 2021), conform termene.ro. Pe locul trei urmează județul Mureș, cu 581.559.383 lei (cu cea mai mare creștere, de 32.21% față de anul 2021).
În ce privește numărul de angajați din industria IT, regăsim județul Sibiul pe același loc doi, cu un număr de 3881 de angajați în anul 2022 (cu o creștere de 14.31% față de 2021), în timp ce pe primul loc regăsim județul Brașov cu 4641 de angajați (14.53% mai mulți decât în 2021), iar pe locul al treilea, județul Mureș cu 2051 de angajați (o creștere de 10.77% față de 2021).
Dintre localitățile din regiunea centru care se situează în top 10 conform veniturilor în industria IT, patru dintre ele sunt în județul Sibiu: Bradu (locul 10), Cisnădie (locul 9), Șelimbăr (locul 4) și bineînțeles, Sibiu (locul 2). Brașovul rămâne pe primul loc, iar Târgu Mureș pe locul 3.
Top cinci companii din domeniul IT din județul Sibiu au generat împreună peste 592 de milioane de lei în 2022. Trei dintre acestea sunt membre în Sibiu IT Cluster. În realitate, veniturile și numărul de angajați din industria de IT din Sibiu sunt mai mari, existând departamente de research & development consistente și în alte industrii, cum este cea de automotive, dar care figurează în statistici sub alte coduri CAEN.
Pe lângă veniturile generate și numărul de angajați, industria de IT din Sibiu înseamnă mai mult de atât: înseamnă programe educaționale dedicate, de la liceele cu profil real, la programele de studiu oferite de Facultatea de Inginerie, Facultatea de Științe și Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Însemnă de asemenea educație STEAM timpurie, care să pună bazele unor cunoștințe solide încă din clasele primare. Înseamnă construirea unui ecosistem care să educe, să încurajeze și să sprijine dezvoltarea de produse și de startup-uri locale. Înseamnă parteneriate între mediul privat, cel public și cel academic, care să beneficieze tuturor celor implicați, dar mai ales comunității. Înseamnă transfer de cunoaștere, schimb de experiență, programe de internship, evenimente și conferințe cu invitați de talie internațională. Și nu în ultimul rând, oameni pasionați de ceea ce fac. Și cu siguranță Sibiul nu duce lipsă de oameni pasionați de industriile creative.
„Sibiu IT Cluster este o asociație non-profit, apolitică, având misiunea de a proteja, de a promova și de a sprijini interesele comunității IT, la nivel local și național. Facem asta prin intermediul diverselor proiecte pe care le-am inițiat din 2023, prin parteneriate de lungă durată și angajamente solide în sprijinul comunității locale. Pentru că suntem un ecosistem care creează un mediu favorabil creșterii și dezvoltării companiilor din industria IT locală avem deja peste 30 companii membre, iar acest număr este în creștere. Suntem aproape de educație și de mediul academic prin parteneriate cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, dar și cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, ambele membre în Cluster. Intenția noastră este de a stabili un protocol de colaborare și cu administrația publică locală. Ne dorim un hub de inovare şi cercetare în domeniul IT &C, un spațiu care să susțină proiectele comunității, dar și pe cele din regiunea centru.” – Cătălin Mihacea, Președintele Sibiu IT Cluster.
Sibiu IT Cluster plănuiește sau deruleaza deja pentru anul acesta proiecte educaționale (prezentări pentru elevi de liceu, o școală de vară, un hackathon), proiecte pentru comunitate (întâlniri dedicate pasionaților de tehnologie, întâlniri și workshop-uri pentru comunitatea de startup-uri locale sau chiar o conferință tech), workshop-uri și programe de training pentru companiile membre, dar și grupuri de lucru în zona de cybersecurity sau automotive. De asemenea, Clusterul este co-organizator Sibiu Innovation Days și susține diferite evenimente locale sau naționale din domeniul IT, toate cu scopul de a aduce împreună comunitatea IT&C.E-mail: