More

  Peste 65% dintre managerii români sunt îngrijorați de riscurile asociate cu AI

  Companiile din România consideră că Inteligența Artificială (AI) și Învățarea Automată sunt tehnologiile emergente care vor schimba cel mai mult piața și strategiile de afaceri în următorii ani, arată Studiul asupra transformării digitale comandat de High-Tech Systems & Software (htss), companie de dezvoltare software cu peste 1.000 de clienți în 15 țări.

  Chiar dacă AI este considerată una dintre tehnologiile cu potențial disruptiv asupra mediului de business, aceasta generează o serie de preocupări importante în interiorul companiilor.

  „De-a lungul istoriei, nenumărate descoperiri științifice au avut un rol transformator la nivel economic, politic și cultural. Energia electrică și internetul sunt doar două exemple de tehnologii care au reimaginat modul în care trăim și lucrăm dar care, la început, au fost privite cu scepticism. Noi, la htss, credem cu tărie că Inteligența Artificială și Învățarea Automată sunt tehnologii care vor contura o nouă realitate economică iar mediul de business trebuie să fie pregătit pentru această schimbare”.

  Simona Pavelescu, CEO htss

  Care sunt temerile companiilor din România cu privire la AI?

  Astfel, 71% dintre managerii români participanți la studiu sunt îngrijorați că adoptarea de soluții cu Inteligență Artificială ar putea expune companiile la breșe de securitate și conformitate cu privire la protecția datelor.

  În același timp, 69% dintre manageri sunt preocupați de impactul pe care Inteligența Artificială îl va avea asupra forței de muncă, în vreme ce 67% consideră că adoptarea soluțiilor cu I.A. pot genera provocări tehnice legate de integrare și scalabilitate.

  „Ne dorim să vedem un procent cât mai mare de companii românești în categoriile „early adopters” și „early majority”, care să captureze oportunitățile generaționale care vor exista în anii următori. Pentru ca acest lucru să fie posibil, ne-am dorit să aflăm care sunt temerile managerilor români cu privire la aceste tehnologii și să le propunem modalități sigure prin care acestea să fie înțelese, testate și mai apoi implementate la scară largă în procesele de business”.

  Simona Pavelescu, CEO htss

  În ceea ce privește preocupările managerilor români asociate cu utilizarea mediului cloud, 72% dintre aceștia se tem de pierderea controlului asupra datelor proprii, în vreme ce 71% sunt preocupați în măsură mare și foarte mare de posibilele breșe de securitate, de fiabilitatea serviciilor și de timpii de nefuncționare care pot duce la afectarea continuității proceselor de business.

  De ce investesc managerii români în procese de transformare digitală?

  În 2024, creșterea vânzărilor reprezintă principalul motiv pentru care companiile din România au planificat investiții în procese de transformare digitală (82%). De asemenea,  în topul factorilor motivaționali se mai numără eficiența sporită a proceselor de producție (80%), creșterea calității produselor/serviciilor (80%) și dezvoltarea colaborării între diferitele departamente (80%).

  Pe de altă parte, managerii români consideră că principalele dezavantaje ale proceselor de transformare digitală sunt costurile inițiale și de mentenanță (47%), posibilele perioade de nefuncționare a sistemelor digitale (42%), reticența angajaților față de adoptarea noilor tehnologii (39%) și pierderea datelor sau a securității informațiilor (39%).

  Gestionarea relației cu clienții prin intermediul platformelor digitale reprezintă principala arie de activitate pentru care companiile au investit deja în procese de transformare digitală (40%), urmată de gestionarea stocurilor și procesul de vânzare (37%) și întocmirea și stocarea documentelor în cloud.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Latest stories

  S-ar putea să-ți placă și...