Microsoft va vinde aplicația Teams separat de produsul Office la nivel mondial, la șase luni după ce le-a separat în oferta comercială destinată clienților din Europa, în încercarea de a evita o nouă amendă din partea autorităților europene de concurență.
Comisia Europeană investighează legătura dintre Office și Microsoft de când a primit o plângere, în 2020, de la Slack, aplicația de mesagerie a firmei Salesforce, relatează Reuters.
Teams, care a fost adăugat gratuit la Office 365 în 2017, a înlocuit ulterior Skype for Business și a devenit popular în timpul pandemiei, în parte datorită videoconferințelor.
Cu toate acestea, rivalii Microsoft au spus că alăturarea acestor produse îi oferă companiei americane un avantaj nedrept.
Începând cu 31 august 2023, Microsoft a început să vândă cele două produse separat în UE și Elveția.
„Pentru a asigura claritate pentru clienții noștri, extindem pașii pe care i-am făcut anul trecut pentru a separa echipele de la M365 și O365 din Spațiul Economic European și Elveția către clienții la nivel global. Acest lucru abordează, de asemenea, feedbackul din partea Comisiei Europene, oferind companiilor multinaționale mai multă flexibilitate atunci când doresc să-și standardizeze achizițiile în diferite zone geografice.”
un purtător de cuvânt al Microsoft
Microsoft încearcă să evite o nouă amendă
Microsoft a anunțat că introduce o nouă gamă de oferte comerciale Microsoft 365 și Office 365 care nu includ Teams în regiuni din afara Spațiului Economic European și Elveția, precum și o nouă ofertă indivudală pentru Teams pentru clienții comerciali din aceste două regiuni.
Începând cu 1 aprilie, clienții companiei pot fie să păstreze licențele pe care le dețin pentru produsele cumpărate de la Microsoft, fie să le reînnoiască, dar pot și să opteze pentru noile oferte.
Pentru clienții comerciali noi, prețurile pentru Office fără echipe variază de la 7,75 la 54,75 de dolari, în funcție de produs, în timp ce Teams Standalone va costa 5,25 dolari.
Prețurile pot însă varia în funcție de țară și monedă. Compania nu a dezvăluit prețurile pentru produsele actuale.
Această separare de produse a Microsoft ar putea să nu fie suficientă pentru a evita acuzațiile antitrust ale UE, care probabil vor fi trimise companiei în lunile următoare, deoarece rivalii companiei critică nivelul taxelor și capacitatea serviciilor de mesagerie de a funcționa cu aplicațiile web Office în propriile servicii, potrivit unor surse.
Microsoft, care a acumulat amenzi de 2,2 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) îdin partea UE în ultimul deceniu pentru vânzarea împreună a unor produse, riscă acum o amendă de până la 10% din cifra de afaceri anuală la nivel mondial dacă va fi găsită vinovată de încălcări ale legislației antitrust.