Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) lansează Ghidul privind identificarea materialelor de tip Deepfake, care are ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului cu privire la conştientizarea riscurilor de securitate cibernetică.
”Odată cu creşterea rapidă a tehnologiei Deepfake, este crucial să fim la curent cu instrumentele potrivite pentru a identifica şi gestiona conţinutul falsificat care circulă online. În acest sens, utilizarea unui ghid pentru detectarea Deepfake-urilor devine esenţială pentru toţi utilizatorii. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) lansează Ghidul privind identificarea materialelor de tip Deepfake”, transmite Directorarul într-un comunicat oficial.
Potrivit instituţiei, ”acest ghid reprezintă un instrument esenţial pentru înţelegerea şi abordarea provocărilor asociate cu fenomenul Deepfake, având ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului cu privire la conştientizarea riscurilor de securitate cibernetică”.
”Un ghid bine elaborat oferă informaţii detaliate despre ceea ce înseamnă Deepfake, procesul de realizare şi cum pot fi identificate. Prin înţelegerea acestor concepte, utilizatorii devin mai conştienţi de riscurile asociate şi pot lua măsuri adecvate pentru a se proteja. Ghidul prezintă elementele distinctive şi caracteristicile comune ale fenomenului deepfake, ajutând utilizatorii să recunoască detaliile subtile care ar putea indica prezenţa conţinutului falsificat şi este disponibil pe site-ul oficial al DNSC”, se arată în comunicat.
Potrivit DNSC, ”deepfake-ul este o formă de manipulare digitală care utilizează tehnici avansate de inteligenţă artificială pentru a crea conţinut de tip imagini sau audio-video falsificat”.
”Acest fenomen poate avea consecinţe semnificative asupra societăţii, inclusiv impactul asupra securităţii şi a încrederii publicului în informaţiile din mediul online. Ghidul Deepfake realizat de către DNSC oferă o imagine de ansamblu despre: importanţa înţelegerii fenomenului Deepfake, tehnologia utilizată şi etapele de realizare, exemple şi indicatori, instrumente şi tehnici de detectare , educaţia în combaterea fenomenului şi sfaturi utile privind conştientizarea .
Ghidul răspunde şi la ce să faci dacă eşti victima unui Deepfake.
”Ghidul Deepfake oferă informaţii esenţiale şi soluţii practice pentru a promova o utilizare responsabilă a tehnologiei digitale şi pentru a proteja integritatea informaţiei online. Pe măsură ce tehnologia avansează, capacitatea de a crea Deepfake-uri devine tot mai accesibilă, sporind necesitatea unor strategii eficiente de detecţie şi conştientizare. În concluzie, utilizarea unui ghid pentru detectarea deepfake-urilor este esenţială într-o eră digitală unde riscurile asociate cu manipularea conţinutului media sunt tot mai mari. Prin înarmarea cu cunoştinţe şi instrumente adecvate, putem contribui la creşterea gradului de conştientizare şi la protejarea integrităţii informaţiei online. Ne angajăm să punem la dispoziţie resurse de înaltă calitate pentru a sprijini eforturile de educare şi protejare împotriva ameninţărilor cibernetice în continuă evoluţie. Conştientizarea şi educaţia reprezintă elemente cheie în protejarea utilizatorilor împotriva manipulării şi dezinformării online”, mai transmite DNSC.