IMM-urile pot avea acces gratuit la 150 de senzori de monitorizare a traficului de rețea prin proiectul Joint Threat Analysis Network (JTAN). Acești senzori sunt dispozitive specializate în supravegherea fluxului de date în cadrul unei rețele organizaționale și au capacitatea de a detecta și identifica activități neobișnuite sau potențial periculoase.
În cadrul proiectului JTAN, DNSC pune la dispoziție 150 de astfel de senzori gratuit pentru IMM-uri, facilitând astfel detectarea timpurie a amenințărilor cibernetice și reducerea potențialelor daune.
DNSC
Utilizând acești senzori, IMM-urile pot identifica și remedia vulnerabilitățile din rețea înainte ca acestea să fie exploatate de către atacatori sau pot furniza informații esențiale despre traficul de date, contribuind la consolidarea securității cibernetice a organizației.
Rolul proiectului este de a stabili o rețea comună de analiză a amenințărilor, un grup deschis de colaborare al CSIRT-urilor europene, cu accent pe colectarea, partajarea și analiza informațiilor tehnice, operaționale și strategice privind amenințările.
Scopul acestei colaborări este de a combina avantajele unice ale diferitelor echipe pentru a obține o conștientizare situațională cuprinzătoare și informații acționabile pentru a apăra în mod eficient circumscripțiile din fiecare stat membru, de la operatori de infrastructură critici vizați de actori sponsorizați de stat până la cetățeni individuali afectați de criminalitatea informatică.
Partea principală a proiectului abordează lacunele din instrumentele Cyber Threat Intelligence (CTI) care sunt utilizate în prezent de CSIRT-urile la nivel național din Europa.
În proiectul JTAN sunt implicate firme și instituții din Polonia, Luxemburg, Franța, Letonia, Austria, Slovacia, Estonia și România.
Valoare totală a proiectului este de 2,6 milioane de euro, din care finanțarea CEF este de 1,9 milioane de euro iar bugetul CERT-RO se ridică la 304.018 euro.
Durata de implementare a acestui proiect este de trei ani (iulie 2021 – iulie 2024).