Parlamentul UE a adoptat prima legislație din lume care reglementează AI

Parlamentul Uniunii Europene a aprobat miercuri primul set de reguli substanțiale din lume pentru reglementarea inteligenţei artificiale (AI). Legea EU AI Act împarte tehnologia în categorii de risc, variind de la „inacceptabil”, care ar echivala cu interzicerea tehnologiei, până la risc ridicat, mediu şi scăzut, scrie Reuters.

Regulamentul va intra în vigoare la sfârşitul legislaturii, în luna mai, după ce va trece de verificările finale şi va primi avizul Consiliului European.

„Europa este ACUM un standard global în domeniul inteligenţei artificiale”.

comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton

UE a intermediat un consens politic provizoriu la începutul lunii decembrie, iar acesta a fost apoi aprobat în sesiunea de miercuri a Parlamentului, cu 523 de voturi pentru și 46 împotrivă.

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a descris legea drept un element de pionierat, spunând că va permite inovarea, protejând în acelaşi timp drepturile fundamentale.

„Inteligenta artificială face deja parte din viaţa noastră de zi cu zi. Acum, va face parte şi din legislaţia noastră”.

Roberta Metsola

Dragoş Tudorache, un parlamentar care a supravegheat negocierile UE privind acordul, a salutat acordul, dar a remarcat că punerea în aplicare în noii legi este cel mai mare obstacol rămâne.

Implementarea legii se va petrece gradual începând cu 2025

Unele ţări UE au susţinut anterior autoreglementarea, faţă de restricţiile guvernamentale, pe fondul îngrijorărilor că reglementarea excesivă ar putea crea obstacole în progresul Europei de a concura cu companiile chineze şi americane din sectorul tehnologic.

Săptămâna trecută, UE a introdus o legislaţie în materie de concurenţă cu scopul de a tempera tendițele monopoliste ale firmelor americane.

În conformitate cu Legea privind pieţele digitale, UE poate reprima practicile anticoncurenţiale din partea marilor companii tehnologice şi le poate obliga să îşi deschidă serviciile în sectoare în care poziţia lor dominantă creează dificultăți jucătorilor mai mici şi erodează libertatea de alegere a utilizatorilor.

Profesioniştii din domeniul juridic au descris legea drept un element major pentru reglementarea internaţională a AI, menţionând că exemplul Europei ar putea fi urmat și de alte ţări.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img