Ce spune inventatorul WWW după 35 de ani de la apariția Internetului?

Berners-Lee este creditat cu inventarea tehnologiei care a schimbat lumea în 1989 în timp ce lucra la CERN, centrul elvețian de cercetare în fizica particulelor. În deceniile care au trecut de la crearea web-ului, Berners-Lee vede unele dintre dezavantajele acestui serviciu dar expune și o serie de previziuni.

1. Toată lumea va avea un asistent personal AI

Una dintre predicțiile lui Berners-Lee este că AI va transforma modul în care interacționăm cu web-ul.

„Unii oameni își fac griji dacă, în 35 de ani, AI va fi mai puternică decât noi. Unul dintre lucrurile pe care le prezic – dar este ceva pentru care trebuie să luptăm – este că vei avea un asistent AI, în care poți avea încredere și care funcționează pentru tine, ca un medic.”

Tim Berners-Lee

Odată cu apariția instrumentelor AI generative, cum ar fi ChatGPT, firmele tehnologice pariază că utilizatorii vor colabora tot mai mult cu chatboții digitali pentru a obține informațiile de care au nevoie și pentru a-i ajuta să producă materiale scrise și chiar cod.

Există deja firme care încearcă să reimagineze cum va arăta interacțiunea oamenilor cu web-ul folosind dispozitive bazate pe inteligență artificială, inclusiv Samsung cu smartphone-ul său Galaxy S24 și startup-ul american Humane AI cu dispozitivul său portabil Pin.

Berners-Lee crede că într-o zi vom avea asistenți AI care lucrează pentru noi – asemănători medicilor, avocaților și bancherilor noștri.

Pe de altă parte, Robert Blumofe, directorul de tehnologie al Akamai, crede că web-ul va înceta să mai fie ceva folosit de oameni și că agenții AI vor prelua controlul în numele nostru.

Akamai a fost fondată ca răspuns la o provocare pe care Berners-Lee a lansat-o Institutului de Tehnologie din Massachusetts la începutul anului 1995 pentru a crea o nouă modalitate de a furniza mai rapid conținut web utilizatorilor finali.

2. Oamenii vor avea adevărata proprietate asupra datelor pe toate platformele, inclusiv VR

Un alt lucru pe care îl prognozează Berners-Lee este un web în care cu toții vom avea control deplin asupra datelor noastre.

Așadar, în loc să predăm dreptul de proprietate asupra datelor noastre către Google, Meta, Amazon, Apple, Microsoft și altor giganți ai tehnologiei, vom putea, în schimb, să ne deținem datele printr-un depozit de date, o invenție la care Berners-Lee lucrează cu startup-ul său Inrupt.

Inrupt se află în spatele a ceva numit protocolul Solid, care „țintește să schimbe radical modul în care funcționează aplicațiile Web în prezent, rezultând în proprietatea reală a datelor, precum și în confidențialitate îmbunătățită”.

În 2022, firma a strâns 30 de milioane de dolari de la firme cu capital de risc, inclusiv Forte Ventures, Akamai și Glasswing Ventures.

În viziunea lui Berners-Lee, această tehnologie ca putea fi folosită pentru a accesa toate aplicațiile esențiale, de exemplu, e-mailul de pe telefon, dar și laptopul, computerul desktop și ecranele mai mari, cum ar fi televizoarele.

Berners-Lee a adăugat că ideea lui este ca noi să avem un set de „aplicații de încredere” cărora să le putem permite să comunicăm unul cu celălalt pentru a împărtăși informații și a face sarcini importante mult mai rapid.

Chintan Patel, director de tehnologie al firmei de software Cisco din Marea Britanie, crede că web-ul se mută în cele din urmă într-un loc deschis și unde informațiile pot fi partajate mai ușor.

„Cu toate defectele sale, web-ul a adus mult mai multe beneficii societății și a făcut posibile multe mai multe lucruri.”

Chintan Patel

Berners-Lee apreciază că se așteaptă ca lumea fizică și cea digitală să interacționeze nu numai prin intermediul unor căști VR.

„Poți să faci lucruri cu o cască VR și apoi, când o scoți, poți face asta cu un ecran mare. Și ori de câte ori te miști, îți poți lua telefonul și experiența va fi la fel. Ar trebui să funcționeze foarte ușor între diferite dispozitive.”

De altfel, realitatea mixtă este o nouă dimensiune pentru accesarea web-ului cu care experții se așteaptă că ne vom obișnui din ce în ce mai mult.

3. Desființarea firmelor bit tech

Un alt lucru pe care Berners-Lee spune că s-ar putea întâmpla în viitor este ca o mare companie de tehnologie să fie forțată să se desființeze.

„Lucrurile se schimbă atât de repede. AI se schimbă foarte, foarte repede. Există monopoluri în AI. Monopolurile s-au schimbat destul de repede înapoi pe web.”

Tim Berners-Lee

În UE, de exemplu, Comisia Europeană poate cere desființarea companiilor, deși majoritatea avocaților antitrust consideră că un astfel de rezultat este puțin probabil, având în vedere obstacolele legale cu care se poate confrunta Bruxelles-ul.

Berners-Lee a spus că ar fi preferabil ca firmele de tehnologie „să facă singure ce ce trebuie”, înainte să fie obligate de autoritățile de reglementare.

„Acesta a fost întotdeauna spiritul internetului”.

Tim Berners-Lee

El folosește exemplul Data Transfer Initiative, o inițiativă privată care a fost lansată în 2018 și este acum susținută de companii precum Google, Apple și Meta, pentru a încuraja portabilitatea fotografiilor, videoclipurilor și altor date între platformele lor.

„Poate că la un moment dat în viitor, agențiile vor trebui să lucreze pentru a destrăma marile companii, dar nu știm pe care dintre ele”.

Tim Berners-Lee

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img