Faza calificărilor pentru Romanian Cyber Security Challenge – RoCSC 2024 are loc în sistem online, în perioada 8-10 martie, a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
Evenimentul anual este de tip Capture The Flag (CTF) şi urmăreşte să descopere tinere talente în domeniul securităţii cibernetice.
Potrivit sursei citate, la competiţie pot participa tineri dornici să îşi demonstreze abilităţile, ce se pot înscrie online până în ziua concursului. Participanţii se vor întrece la trei categorii de concurs: Juniori (până în 20 ani), Seniori (21 – 25 de ani) şi Open (disponibil, indiferent de vârstă).
Tinerii înscrişi în competiţie vor trebui să-şi demonstreze abilităţile în domenii, precum: Mobile & Web security, Crypto, Reverse engineering şi Forensics.
Primii clasaţi la RoCSC24 vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC24.
Competiţia naţională este organizată de Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică – DNSC şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice – ANSSI, alături de partenerii: Bit Sentinel, Orange România, CertSIGN, Deloitte Romania, UIPath şi Clico.
Finala RoCSC 2024 este programată în intervalul 22 – 25 mai 2024.
Încă din anul 2015, această iniţiativă public-privată a susţinut tinerele talente din domeniul cyber şi a organizat activităţi de selecţie, training şi participare a echipei naţionale a României la Campionatul European de Securitate Cibernetică (European Cyber Security Challenge – ECSC), o competiţie de cyber extrem de disputată la nivel european.
În cei opt ani de participare la ECSC, Team Romania a câştigat ediţia din anul 2019 şi a ieşit de două ori vicecampioană a Europei.
Ediţia de anul acesta a competiţiei europene va fi găzduită în Italia, la Torino, şi va avea loc în perioada 8 – 11 octombrie. Fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) sau stat invitat să participe la ECSC poate prezenta un lot naţional format din zece jucători, dintre care cinci juniori (14-20 de ani), cinci seniori (21-25 de ani) şi două rezerve.
European Cyber Security Challange este o iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security – ENISA) şi face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).