Revin investițiile firmelor de venture capital în Europa

Investițiile firmelor de venture capital (VC) în Europa au reînceput să crească și au trecut de nivelul de 60 de miliarde de dolari. Compania de avocatură Orrick a analizat peste 350 de investiții de capital de risc pe care clienții săi le-au finalizat în Europa anul trecut. Iată ce concluzii a tras.

Capitalul total strâns în Europa a fost de 61,8 miliarde de dolari iar anul 2023 a marcat o resetare și o corecție majoră a nivelurilor investițiilor la nivel global, scrie Yahoo Finance.

Dintre primele trei regiuni globale pentru VC – Europa, Asia și America de Nord – Europa este singura care anul trecut a depășit nivelurile din 2019.

Doar 11 unicorni noi au apărut anul trecut din Europa, cei mai puțini dintr-un deceniu, iar un număr tot mai mare de unicorni și-au pierdut acest statut.

De asemenea, firmele de climate tech au depășit sectorul de fintech și au devenit cel mai popular sector din Europa.

Creștere în alte părți

În același timp, ponderea AI în investițiile totale în Europa a crescut la un nivel record de 17%.

Orrick a descoperit că investitorii – încurajați de scăderea finanțării – exercită un control mai mare asupra investițiilor și obligă fondatorii să ofere garanții în 39% din tranzacțiile de risc.

A existat o scădere clară a finanțărilor din etapele ulterioare de finanțare, volumul tranzacțiilor a scăzut, iar fondatorii au fost îndreptați către alte strategii, cum ar fi metodele alternative de finanțare sau goana către profituri.

A existat o „creștere fără precedent” a capacității noilor investitori de a intra în zona de tehnologie, pe măsură ce fondatorii căutau noi investitori principali.

Investitorii s-au concentrat în general pe gestionarea portofoliilor existente, tranzacțiile secundare au crescut, iar SaaS și AI au continuat să fie populare. Interesant este că numărul investițiilor în firmele de fintech a scăzut.

Totodată, valoarea tranzacțiilor în stadiu incipient a scăzut cu 40%, chiar dacă investitorii din stadiul inițial sunt încă cei mai activi.

A existat o scădere a „mega-rundelor” de peste 100 de milioane de dolari. Cu toate acestea, peisajul IPO a dat „semne de viață” iar activitatea de fuziuni și achiziții dă semne de revenire.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img