Există foarte multe lucruri bune care se întâmplă în sistemul educațional din România, iar unul dintre acestea este reprezentat de profesori. Dar, sunt și foarte multe neajunsuri care trebuie conștientizate, iar a face performanță „printre gândaci și șobolani” este foarte dificil, a declarat Alexandru Alexandrescu-Ozunu, cofondator al Young Professionals și Global Shaper în conferința Agenda România 4.0, organizată de Digitalio.ro.
În facultatea de medicină din București cad pereții peste studenți. În facultatea de medicină dentară de la Craiova studenții ajung la spital pentru să sunt expuși la raze ultraviolete. În același timp, în căminele studențești din România studenții locuiesc printre gândaci și șobolani. În același timp, studenții Academiei de poliție ajung să fie otrăviți în propria cantină.
Alexandru Alexandrescu-Ozunu
Din punctul lui de vedere, tot ce s-a făcut până acum pentru educație „a fost făcut cu jumătate de măsură”. Drept urmare, nu a fost rezolvată „absolut nicio problemă de fond”.
O altă problemă presantă este că, pe perioada studiilor, studenții români sunt deconectați de la cerințele pieței forței de muncă. De altfel, comparativ cu alte universități europene, perioada petrecută de studenții din România învățând prin experiențe practice în mediul privat sau de stat este foarte mică.
Legea prevede ca studenții aflați în perioada de internship pot să fie plătiți cu cel puțin 50% din salariul minim pe economie, sumă care ar trebui să le asigure subzistența. Dar, există studenți români foarte bine pregătiți care sunt atrași în internshipuri în afara țării, unde primesc salarii chiar și de 4.000 de euro pe lună.
E vorba de aceeași studenți despre care mediul politic spune că trebuie să rămână în țară să facăp performanță. Cu cine și unde să facă performanță?
Alexandru Alexandrescu-Ozunu
O altă problemă a mediului educațional universitar e că nu există nicio competiție sănătoasă, iar unele examene sunt promovate în moduri ilicite.
Dar știm cu toții cum se trece prin examene în România și cât de mult de copiază. Probabil că implicarea mediului provat în sistemul educațional este singura rază de lumină.
Alexandru Alexandrescu-Ozunu