More

  DNSC instruiește 5.000 de profesori în domeniul securității cibernetice

  Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) derulează un proiect prin care vizează instruirea unui număr de 5.000 de profesori din mediul preuniversitar și universitar în domeniul securității cibernetice, a declarat Teodor Vergu, expert în proiecte de securitate cibernetică în instituție, în conferința Agenda România 4.0 organizată de Digitalio.ro.

  În această sală există cel puțin trei terminale care sunt deschise și pot fi atacate cibernetic. Am scanat cu air drop și am descoperit trei terminale deschise pe care, dacă aș fi un atacator, le-aș putea viza. Trebuie să fim prudenți la pericolele care ne pasc si sa ne asiguram ca facem tot ceea ce tine de noi pentru a ne proteja. Securitatea cibernetica este o responsabilitate comuna! Din nefericire, în acest moment tehnologia este cu mult înaintea proceselor educaționale și a metodelor de predare. Este greu să ținem pasul, dar ne propunem să facem acest lucru. Avem în acest moment în implementare un proiect PNRR prin care ne propunem să instruim 5000 de profesori, atât din mediul universitar, cât și din cel pre-universitar în ceea ce înseamnă securitatea cibernetică, pentru ca ei, la rândul lor, să le disemineze către alți profesori, elevi și studenți. Doresc să fac proiectul public inclusiv către reprezentanții Ministerului Educației, care sper că ne vor ajuta în demersul nostru de a ajunge la cât mai mulți profesori din țară care trebuie să aibă dorința de a învăța și de a-i învăta pe alții

  Teodor Vergu, DNSC

  Vergu a adăugat că cel mai important aspect al securității cibernetice este educația, în primul rând cea furnizată acasă de către părinți copiilor, mai ales în contextul în care foarte mulți copii au acces de la vârste foarte mici la internet și nu conștientizează pericolele din mediul online.

  Lipsa acestei educații se observă și în școli, unde există un deficit de profesori de informatică. Dar, la nivel individual, fiecare utilizator de internet ar trebui să își creeze un backup pentru datele personale pe care le expune în mediul online, iar acest lucru se poate face în siguranță pe dispozitive care nu sunt conectate la internet sau în cloud.

  O altă măsură ar fi prevenția hard, adică să avem grijă ce parole ne setăm. Alt lucru este să avem grijă pe ce siteuri intrărm. Adică, nu am ce să caut acolo unde nu am de ce să fiu. De exemplu pe Darkweb. Și pe internet contează modul în care ne comportăm, la fel ca în viața de zi cu zi. Ar trebui să fim mai conștienți cu privire la pericolele care ne pasc. Trebuie să ne protejăm de lipsa de informație. Primul lucru e să ne informăm. Ne putem educa la școală, dar cel mai important este ce se întâmplă acasă.

  Teodor Vergu, DNSC

  El a adăugat că există multe aplicații de așa-zisă AI, dar majoritarea sunt simple motoare de căutare, iar informația la care avem acces trebuie sedimentată și prin activitățile zilnice și prin interacțiunile interumane.

  Adrian Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...