Microsoft este în discuții cu CISPE în încercarea de a soluționa plângerea antitrust făcută în Uniunea Europeană cu privire la practicile sale privind licențele din zona de cloud computing, relatează Reuters.
Rezolvarea bilaterală a problemei ar putea ajuta Microsoft să evite o posibilă investigație de lungă durată a UE care ar putea duce la o amendă și la un potential ordin de modificare a practicilor sale de afaceri.
Astăzi, CISPE confirmă că a inițiat discuții cu Microsoft menite să rezolve problemele legate de acordarea de licențe software pentru furnizorii de infrastructură cloud și clienții acestora din Europa.
CISPE
CISPE, ai cărei membri includ Amazon și alți 26 de mici furnizori de cloud din UE, a depus o plângere la Comisia Europeană la sfârșitul anului 2022, susținând că noile condiții contractuale ale Microsoft impuse în 1 octombrie dăunează ecosistemului de cloud computing European.
Microsoft, care se află în urma Amazon în sectorul cloud computing, dar înaintea Alphabet, și-a modificat termenii de licențiere la jumătatea anului 2022, după ce rivalii din Germania, Italia, Danemarca și Franța și-au prezentat nemulțumirile autorității europene de supraveghere a concurenței.
„Continuăm să lucrăm constructiv cu CISPE pentru a rezolva preocupările ridicate de furnizorii europeni de cloud”.
un purtător de cuvânt al Microsoft
Comisia Europeană a declarat că a primit mai multe plângeri cu privire la Microsoft, inclusiv în legătură cu produsul său Azure. Azure este platforma de cloud computing a Microsoft.
CISPE a spus că discuțiile sunt într-un stadiu incipient și nu este sigură dacă acestea vor avea ca rezultat găsirea unor soluții eficiente, dar a spus că „trebuie să se realizeze progrese substanțiale în primul trimestru al anului 2024”.
„Susținem soluționarea rapidă și eficientă a acestor probleme, dar reiterăm că Microsoft este cea care trebuie să pună capăt practicilor sale neloiale de licențiere pentru software pentru a obține acest rezultat”.
secretarul general al CISPE, Francisco Mingorance
Microsoft, care a încasat amenzi antitrust 1,6 miliarde de euro în UE în deceniul precedent, și-a schimbat în ultimii ani abordarea față de autoritățile de reglementare.