Companiile din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv din România, sunt mai îngrijorate de instabilitatea economică, situaţia geopolitică şi volatilitatea macroeconomică decât de amenințările digitale, tehnologice sau cibernetice, potrivit PwC.
Un studiu al PwC relevă că doar 27% din companiile din ECE prioritizează riscurile digitale şi tehnologice, faţă de 51% la nivel global, iar 37% acordă o importanţă ridicată riscurilor cibernetice, faţă de 43%.
Deşi le consideră îngrijorătoare şi cu impact puternic asupra operaţiunilor, companiile din regiunea noastră, inclusiv cele româneşti, încă nu prioritizează riscurile digitale, tehnologice şi cibernetice. Totuşi, în ultimii ani, au făcut paşi importanţi în creşterea securităţii cibernetice şi a investiţiilor alocate în acest scop.
Mircea Bozga, Partener de Auditul Riscului, PwC România
În evaluarea ameninţărilor cibernetice care provoacă îngrijorare în următoarele 12 luni, cele mai multe companii din ECE (44%) menţionează operaţiunile de hack-and-leak, comparativ cu media globală de 37%, evidenţiind accentul regional pe protecţia datelor.
În schimb, 47% dintre respondenţi consider că volatilitatea macroeconomică este o prioritate.
La nivel de buget, companiile din Europa Centrală şi de Est par să caute modalităţi de creştere a investiţiilor în securitate cibernetică.
E nevoie de mai mulți bani
În prezent, există discrepanţe şi investiţii inegale în soluţii, instrumente şi formare de securitate cibernetică.
Bugetele însă vor trebui să crească, atât în contextul creşterii numărului şi complexităţii atacurilor cibernetice cât şi în contextul normelor Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienţei infrastructurilor critice la o serie de ameninţări, care cresc exigenţa sistemelor de securitate ale companiilor.
Mircea Bozga, Partener de Auditul Riscului, PwC România
Însă doar 7% dintre respondenţi (vs 10% la nivel global) se aşteaptă la o creştere substanţială a bugetului de investiţii, iar 21% dintre organizaţii estimează o majorare de 6-10% a bugetului (vs 31% global).
În acelaşi timp, 23% dintre respondenţii din regiune intenţionează să îşi menţină bugetele cibernetice neschimbate, spre deosebire de 9% la nivel global şi în Europa de Vest.
În următoarele 12-18 luni, companiile din regiune vor pune un accent mai mare pe securitatea reţelelor (40%), depăşind media globală de 28%, astfel indicând un angajament puternic pentru întărirea infrastructurii de bază.
ECE a rămas în urmă
Regiunea ECE rămâne în urma mediei mondiale în ceea ce priveşte implementarea iniţiativelor de securitate cibernetică şi realizarea beneficiilor acestora, potrivit PwC.
Utilizarea Large Language Models (LLM) şi a inteligenţei artificiale generative în detectarea şi reducerea riscurilor se situează la doar 9%, spre deosebire de 21% la nivel global.
În plus, 20% dintre respondenţii din ECE nu au planuri de implementare a acestor iniţiative, spre deosebire de 7% dintre respondenţii la nivel mondial.