Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a publicat în transparență decizională versiunea actualizată a Strategiei Naționale în domeniul Inteligenței Artificiale (SN-IA) 2024-2027, însoțită de proiectul de Hotărâre de Guvern pentru adoptarea acesteia și nota de fundamentare.
„Ne-am asigurat că drepturile românilor vor fi protejate online. Strategia a beneficiat de o consultare publică extinsă, începând din septembrie 2023. Propunerile Comitetului Român pentru Inteligență Artificială și ale celorlalte organizații au fost temeinic analizate și sunt integrate. IA este viitorul economiei digitale globale, iar România va fi parte a acestui viitor, valorificând extraordinarul potențial al țării în IT și tehnologii emergente!”.
ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan
În document se spune că prin utilizarea IA în diferite sectoare ale economiei, industria serviciilor ar putea înregistra o creștere de circa 21%, în timp ce serviciile de tip HORECA ar putea ajunge la o creștere de 15%.
SN-IA se bazează pe acțiunile concrete propuse la nivelul Uniunii Europene, dar este, de asemenea, ancorată în situația actuală și contextul românesc, atât în ceea ce privește IA, cât și domeniile conexe principale: cercetarea și dezvoltarea, inovarea, competitivitatea economiei, educația, digitalizarea administrației și a societății.
Potrivit notei de fundamentare a acestui proiect, transformarea digitală va fi implementată pe cinci axe strategice: administrație publică digitală, economie digitală, educație digitală, securitate cibernetică, comunicații digitale și tehnologii ale viitorului, unde IA este menționată alături de tehnologii precum 5G, IoT, comunicații cuantice, robotică, blockchain sau orașe inteligente.
SN-IA se bazează pe acțiunile concrete propuse la nivelul Uniunii Europene, dar este, de asemenea, ancorată în situația actuală și contextul românesc, atât în ceea ce privește IA, cât și domeniile conexe principale: cercetarea, dezvoltarea și inovarea, competitivitatea economiei, educația, digitalizarea administrației și a societății.
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare asupra proiectelor de acte normative pot fi transmise până în 10 februarie.
Inteligența Artificială va transforma peisajul economic al României. Următorul deceniu va necesita efortul întregii societăți, al guvernului, deoarece creșterea economică și, implicit, prosperitatea social vor fi definite de abilitatea României de a înțelege, de a valorifica și de a se adapta la avansul rapid determinat de tehnologiile emergente, cu precădere de IA, se spune în proiect.
proiectul de HG