Hackerii au furat 300 MB de date de la Camera Deputaților, instituție care încă folosește Windows 7

Hackerii au copiat ieri, 30 ianuarie, 316 fişiere cu un volum total de 300 MB în urma atacului cibernetic înregistrat la Camera Deputaţilor, a declarat miercuri ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, citat de Agerpres.

”Câteva date foarte recente referitoare la efectele atacului cibernetic asupra Camerei Deputaţilor. Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 de documente scanate, iar 36 editabile. Volumul total al acestor date este de 300 de megabytes. Ca să fie foarte clar, în urma analizelor tehnice s-a ajuns la această concluzie de 300 de megabytes”.

Bogdan Ivan

Potrivit lui Ivan, conţinutul documentelor furate este unul preponderent public: contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi datele care sunt destinate publicului, copii după actele de identitate ale parlamentarilor.

Securitate cibernetică in-house

Ministrul a făcut precizări şi cu privire la responsabilul cu securitatea cibernetică de la Camera Deputaţilor, întrebat dacă SRI este autoritatea competentă.

„În momentul în care s-au actualizat sistemele informatice ale Camerei Deputaţilor, undeva în anul 2019, Camera Deputaţilor a optat să îşi administreze şi să-şi gestioneze în regie proprie, prin intermediul departamentului de IT, să gestioneze responsabilitatea de securitate cibernetică a site-ului Camerei Deputaţilor”.

Bogdan Ivan

Instituţiile abilitate ale statului român sunt prezente la Camera Deputaţilor, unde încearcă să își dea seama cum pot soluționa breşa de securitate creată urmare a atacului cibernetic produs la această instituţie.

Ministrul a subliniat că toţi cei care vor fi consideraţi responsabili în această speţă vor răspunde în faţa legii, întrebat cine va răspunde pentru această breşă de securitate.

„Toţi cei care sunt consideraţi responsabili, de la cei care aveau responsabilităţi tehnice, până la cei care au responsabilităţi decizionale în materie de respectare a drepturilor angajaţilor în acest caz sau a documentelor care trebuiau să fie nedestinate publicului, vor putea să răspundă în faţa legii pentru acest lucru. Principalii vinovaţi sunt atacatorii, pentru că ei sunt cei care sunt în această culpă. Iar regimul penal în cazul atacatorilor, atunci când încalcă regimul securităţii cibernetice a unei instituţii publice, este inclusiv cu închisoarea”.

Bogdan Ivan

Parlament cu Windows 7

El a adăugat că România se confruntă zilnic cu peste 25.000 de atacuri cibernetice iar sistemele informatice ale Camerei Deputaților nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii şi versiuni de software existente astăzi pe piaţă.

„Vă dau un exemplu: pe unele dispozitive încă rula o versiune de Windows 7, care este de mult depăşită”.

Bogdan Ivan

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img