Ar putea Legea AI a UE să ducă la înmulțirea sistemelor de supraveghere în masă?

Utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială ar putea crește în întreaga Uniune Europeană (UE), în ciuda eforturilor de a o reglementa în temeiul Legii privind inteligența artificială (AI), scrie Euronews.

În decembrie anul trecut, negociatorii UE au ajuns la un acord preliminar privind Actul AI, o primă încercare la nivel mondial de a reglementa tehnologia emergentă care include noi reguli privind utilizarea sistemelor de identificare biometrică, cum ar fi recunoașterea facială.

Dar organizațiile societății civile se tem că există lacune în această lege.

„Au stabilit condiții foarte largi pentru ca poliția să folosească aceste sisteme. Ne temem este că acest lucru va avea un efect de legitimare”.

Ella Jakubowska de la Reclaim Your Face

Reclaim Your Face este o organizație care cere interzicerea supravegherii biometrice în masă.

Jakubowska spune că până acum a fost „posibil să reziste” acestor sisteme și susține că nu erau dorite „într-o societate democratică”.

Ea se teme că acum vor fi mai greu de respins și este probabil să fie adoptate de alte țări din întreaga lume.

Noul regulament, care așteaptă aprobarea finală de la Consiliul UE și parlamentul european, ar stabili condiții diferite pentru utilizarea directă sau de la distanță a sistemelor de recunoaștere facială.

În ambele cazuri, aceasta ar fi supusă autorizării judiciare și ar fi disponibilă numai în contexte specifice.

Utilizarea în timp real ar trebui să fie limitată în timp și spațiu și ar trebui să se concentreze pe prevenirea amenințărilor teroriste specifice, pe identificarea suspecților de infracțiuni precum terorismul, traficul de persoane sau răpirile.

În utilizarea de la distanță, s-ar concentra pe localizarea persoanelor condamnate sau suspectate că au comis o infracțiune gravă.

Parlamentul și statele membre se ciocnesc

Parlamentul European a cerut interzicerea totală a recunoașterii faciale, dar a dat înapoi în urma unor cerințe venite de la țări precum Franța.

Parisul a fost printre capitalele care au cerut tot mai multe excepții care să permită o utilizare mai largă.

De altfel, Franța a anunțat chiar că va utiliza AI pentru a monitoriza activitățile suspecte în timpul Jocurilor Olimpice din 2024 care vor avea loc în țară.

Organizațiile pentru drepturile digitale condamnă legislația pentru că nu a reușit să pună capăt supravegherii în masă.

„Ceea ce ne putem aștepta este o potențială creștere a utilizării sistemelor de recunoaștere facială în spațiile noastre publice, mai ales atunci când aceste sisteme sunt utilizate în timp real. În timp ce mergi într-un spațiu public, mergi la magazin, la școală, la medic, la o demonstrație, (…) agențiile de aplicare a legii ar putea avea puteri sporite de a utiliza această tehnologie de recunoaștere facială în direct pentru a te urmări oriunde ai merge”.

Ella Jakubowska de la Reclaim Your Face

Dar pentru unii deputați europeni, Legea AI atinge echilibrul corect între securitate și drepturile civile.

„Cred că este o modalitate foarte bună de a echilibra integritatea și securitatea. Dacă am fi interzis această tehnică, s-ar fi întâmplat două lucruri. De ce ar fi mai importantă integritatea unui terorist decât securitatea cetățenilor noștri? Și, în al doilea rând, această tehnică ar continua să fie dezvoltată de alte țări și mai ales de China”.

Arba Kokalari, europarlamentar de la Partidul Popular European (PPE)

Țările UE vor vota vineri textul final al legii. Unele dintre ele nu au decis încă cum vor vota, dar temerile că legislația ar putea cădea au fost atenuate marți, după ce Germania a anunțat că va vota pentru. Parlamentul va trebui apoi să aprobe textul final.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...