ChatGPT încalcă regulile privind protecția datelor, relevă o anchetă a Autorității pentru Protecția Datelor (DPA) din Italia. Instituția a constatat încălcări ale confidențialității legate de colectarea datelor personale și de protecția vârstei utilizatorilor, scrie BBC.
Creatorul ChatGPT, OpenAI, are 30 de zile pentru a răspunde acestor acuzații.
Italia a adoptat o poziție fermă cu privire la protecția datelor atunci când vine vorba de ChatGPT și a fost prima țară occidentală care a blocat produsul în martie 2023, invocând preocupări legate de confidențialitate.
Chatbot-ul se bazează pe faptul că este alimentat cu cantități mari de date de pe internet.
DPA „a concluzionat că dovezile disponibile au indicat existența unor încălcări ale prevederilor cuprinse în GDPR al UE [Regulamentul general privind protecția datelor]”.
Acestea sunt legate de colectarea în masă a datelor utilizatorilor care sunt apoi utilizate pentru antrenarea botului.
Îngrijorările Italiei persistă
Autoritatea de reglementare este, de asemenea, îngrijorată de faptul că utilizatorii mai tineri pot fi expuși la conținut neadecvat generat de chatbot.
Conform legii GDPR a UE, firmele care încalcă regulile pot fi amendate cu până la 4% din cifra de afaceri.
DPA lucrează alături de Comitetul European pentru Protecția Datelor al Uniunii Europene – care a înființat un grup special pentru monitorizarea ChatGPT în aprilie 2023.
Anul trecut, DPA a anunțat că dorește de la OpenAI mai multe măsuri în ceea ce privește „implementarea unui sistem de verificare a vârstei și planificarea și desfășurarea unei campanii de informare a italienilor despre ceea ce s-a întâmplat, precum și despre dreptul lor de a renunța la prelucrarea datelor lor personale pentru formarea algoritmilor”.
OpenAI are legături strânse cu gigantul tehnologic Microsoft, care a investit miliarde de dolari în companie.
Microsoft a integrat AI în motorul său de căutare Bing, precum și în aplicațiile sale Office 365, cum ar fi Word, Teams și Outlook.