More

  Hackerii pot câștiga jumătate de milion de dolari prin folosirea tehnologiei deepfake pentru a fura criptomonede

  Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au observat o intensificare a atacurilor de tip stream-jacking operate prin YouTube, înșelătorie care clonează conturi oficiale sau preiau unele deja existente. Câștigurile potențiale ale atacatorilor valorează între 528.200 și 600.500 de dolari, în funcție cotația criptomonedelor.

  Pe parcursul derulării cercetării, hackerii au compromis un număr important de canale cu foarte mulți abonați – unele cu peste un milion, cel mai mare cu 12,5 milioane, ceea ce arată că aceste atacuri au căpătat o amploare semnificativă.

  Odată ce atacatorii preiau controlul asupra unui cont de YouTube, ei operează mai multe modificări pentru a crea urmăritorilor impresia că acel canal ar fi cel deținut de către entitatea pe care o clonează.

  Printre aceste modificări se numără schimbarea numelui canalului, restricționarea accesului la videoclipuri care devin private pentru a ascunde conținutul anterior, schimbarea pozelor de pe canal pentru a reflecta noua identitate, modificarea sau eliminarea descrierilor privind canalul, a link-urilor și a oricăror altor surse care ar putea conduce la identificarea canalului original.

  Bitdefender recomandă celor care urmăresc diverse canale de YouTube să nu scaneze niciodată codurile QR pe ​​care le văd în clipurile care promovează cadouri cripto gratuite și să folosească instrumente de securitate online.

  Spre deosebire de campania descoperită în octombrie 2023, infractorii cibernetici și-au rafinat tehnicile de atac pentru a viza un număr cât mai mare de utilizatori. 

  Bitdefender

  Unele dintre aceste videoclipuri deepfake sunt realizate la o calitate bună și pot păcăli un ochi mai puțin antrenat. Pentru a preveni ca victimele să le deconspire înșelătoriile, atacatorii dezactivează secțiunea de live chat de pe canal, cu excepția membrilor care au un statut special sau sunt abonați de mai mult timp.

  Pe lângă clonarea conturilor oficiale ale unor figuri publice, precum Elon Musk, atacatorii profită și de popularitatea unor evenimente din domeniul cripto pentru a lansa noi înșelătorii.

  Potrivit cercetării, hackerii au început să utilizeze tehnologii deepfake pentru a crea videoclipuri false ale unor persoane cunoscute în sfera monedelor cripto care conferă o mai mare credibilitate tentativelor de fraudă.

  O astfel de înșelătorie a vizat imaginea companiei MicroStrategy și a fondatorului ei, Michael Saylor. El apare într-o serie de clipuri deepfake prin care încurajează comunitatea online să găsească un cod QR, să-l scaneze și să trimită apoi o sumă cripto pentru a le fi dublată.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...