După doi ani contradictorii pentru piața de tehnologie din lume și, implicit, din România, în care s-au succedat entuziasmul angajărilor, listările pe bursele mondiale, urmate de blocajul finanțărilor și concedierile masive din SUA și, în cele din urmă, schimbările legislative adoptate recent de guvernul României, platforma de știri și dezbateri DIGITALIO, axată preponderent pe informații din sectorul tehnologiei, intenționează să afle de la principalele companii de tehnologie românești care au fost cele mai importante evenimente din piață în 2023 și care sunt așteptările pentru 2024.
Anul 2023 a creat un mediu „deloc propice” pentru business-urile de tehnologie, care până acum păreau imune la pericolele din piață, însă începutul acestui an s-a dovedit mult mai bun decât finalul anului trecut. Din perspectiva pieței mondiale, marile corporații de IT se folosesc de AI ca o scuză pentru a oamenii afară, încercând să genereze iluzia ca automatizările eficiente, sistemele care scriu singure cod software sau asistenții inteligenți au înlocuit deja departamente întregi, însă realitatea este că aceste concedieri sunt doar urmări ale managemenului defectuos și ale situației financiare globale, iar nu a unei revoluții în AI. Pentru Zetta Cloud, 2024 va marca extinderea parteneriatelor la nivel global, atât în SUA, Europa de Vest, cât și în Asia. De altfel, compania urmează să anunțe un parteneriat strategic cu o multinațională IT din SUA.
Cum au evoluat afacerile companiei în 2023? Care au fost cele mai mari provocări ale anului care s-a încheiat?
Anul 2023 a fost pentru Zetta Cloud un an în care am continuat inovația în domeniul Inteligenței Artificiale, însă și un an care s-a arătat mai dificil din punct de vedere economic decât am preconizat.
Blocajul finanțărilor la nivel global, teama de investiții datorată conflictelor din regiune, dar mai ales schimbările legate de taxare din România au creat un mediu deloc propice pentru business-urile de tehnologie, care până acum păreau imune la pericolele din piață.
Cu toate acestea am reușit să încheiem anul 2023 „pe plus”, chiar dacă am simțit și noi un impact asupra unor proiecte pe care preconizam să le contractăm în anul trecut și care s-au amânat, din lipsă de buget din partea clienților, pentru 2024.
Partea bună este că începutul acestui an s-a dovedit mult mai pozitiv decât finalul anului 2023, o schimbare pe care o interpretăm ca o acceptare a pieței referitor la noile condiții la care trebuie să ne adaptăm toți.
Care sunt planurile companiei pentru 2024 și care sunt cele mai mari îngrijorări pe care le aveți pentru anul acesta?
Pentru noi anul 2024 este un an în care dorim să ne extindem parteneriatele la nivel global, atât în SUA, Europa de Vest, cât și în Asia, urmând cât de curând să anunțăm un parteneriat strategic cu o companie de IT multinațională din SUA.
Pentru Zetta Cloud parteneriatele sunt importante pentru că deschid noi piețe și fluxuri de venituri, care altfel ar fi dificil de obținut în lipsa unei echipe de vânzări globale.
De asemenea, la nivel tehnologic, în acest an vom accelera dezvoltarea soluției noastre de Machine Learning no-code Factory, cât și lansarea unei soluții enterprise-ready de tip asistent inteligent, destinat companiilor care au restricții în a folosi platforme cloud.
Cele mai mari îngrijorări vin în continuare din zona stabilității macroeconomice, a dobânzilor ridicate, a instabilității fiscale și a precauției investitorilor, care pot șterge bugetele alocate unor proiecte din care noi facem parte.
Care credeți că va fi cea mai mare provocare a industriei tech în 2024? Cum vă pregătiți pentru aceste provocări?
Cea mai mare provocare a industriei tech este reziliența la hype. Prin asta mă refer la tendința din ultimii ani de a investi în domenii care nu au potențial clar de monetizare.
Dacă anii trecuți discutam despre blockchain sau metavers, technologii în care s-a investit enorm, dar care încă nu au dovedit că pot aduce o valoare clară în piață, acum toată lumea discută despre Generative AI, o tehnologie care încă este la început și a cărei adopții în mediul enteprise este lentă și mai mult bazată de factorul FOMO (fear of missing out), decât pe nevoi concrete și beneficii evidente.
Vedem cum marile corporații de IT se folosesc de AI ca o scuză pentru a oamenii afară, încercând să genereze iluzia ca automatizările eficiente, sistemele care scriu singure cod software sau asistenții inteligenți au înlocuit deja departamente întregi.
Realitatea este că aceste concedieri sunt doar urmări a managemenului defectuos și a situației financiare globale, și nu a unei revoluții în AI.
Ce tehnologii preconizați că vor avea cel mai mare impact asupra pieței tech în 2024? Care este atuul companiei pentru a face față în piață în 2024?
În mod bizar, Inteligența Artificială era o tehnologie destul de ignorată până acum un an, când o dată cu lansarea ChatGPT a devenit aproape singurul subiect discutat în domeniu.
De la o lipsă cruntă de experți în data science și machine learning, acum suntem asaltați de experți AI din toate direcțiile. Primul nostru produs cu AI, în zona de analiză automată de text, a fost lansat în 2014.
Patru ani mai târziu lansam prima suită completă de soluții AI care suportau nativ limbă română și acum doi ani de zile promovam deja un asistent inteligent care putea răspunde la întrebări în limbaj natural.
Progresul a fost unul lent, natural, cu o adopție în piață a acestor soluții destul de moderată, în principal din cauza unei piețe puțin educate legat de ce înseamnă AI și cu potențial de transformare digitală redus.
În mai puțin de un an s-a facut o tranziție radicală a percepției și așteptărilor, însă în subsidiar nu s-a schimbat mare lucru legat de educația clienților și capacitatea lor de adopție a IA. De aceea vedem mult hype, multe discuții, mulți experți, multe proof of concepts, însă prea puține proiecte de AI în producție comparativ cu așteptările.
Cu toate acestea, credem că inteligența artificială este o tehnologie care va avea un impact imens asupra afacerilor și a societății în general, în momentul în care adopția acestei tehnologii se va face fără heirupism, ci pragmatic, acolo unde este nevoie și respectând toate standardele din domeniu.
Acesta este atuul Zetta Cloud, experiența din domeniu de peste 10 ani și tehnologiile de IA validate în piață, care au potențialul de livra proiecte reale, benefice și cu impact imediat, chiar și în domeniul Generative AI.
Zetta Cloud este o companie cu capital integral românesc fondată în 2013 la Cluj-Napoca, specializată în soluții software inovative de Inteligență Artificială. Activitatea principală a firmei este cea de dezvoltare de produs, fiind printre puținele firme românești care realizează cu succes export de IA sub forma de licențe software care reprezintă 85% din veniturile în ultimii ani.