Există părerea că fiecare amprentă de pe mâna cuiva este complet unică, dar acest lucru este acum contestat de o echipă de cercetători de la Universitatea Columbia. Aceștia au antrenat un instrument AI pentru a examina 60.000 de amprente digitale pentru a vedea care dintre ele aparțin aceluiași individ, scrie BBC.
Cercetătorii susțin că tehnologia ar putea identifica, cu o acuratețe de 75-90%, dacă amprentele de la diferite degete provin de la o singură persoană. Dar ei nu sunt siguri cum funcționează acest proces de identificare.
Ei cred că instrumentul AI analizează amprentele digitale într-un mod diferit față de metodele tradiționale – concentrându-se pe orientarea crestelor din centrul unui deget, mai degrabă decât pe modul în care crestele individuale se termină și se bifurcă.
„Nu știm sigur cum face AI. Este clar că nu se folosesc markerii tradiționali pe care criminalistica i-a folosit de zeci de ani. Se pare că AI folosește ceva precum curbura și unghiul vârtejelor din centru.”
profesorul Hod Lipson, Universitatea Columbia
Profesorul Lipson a spus că atât el, cât și Gabe Guo, un student de la Universitatea Columbia, au fost surprinși de rezultat.
Graham Williams, profesor de științe criminalistice la Universitatea Hull, a spus că ideea amprentelor digitale unice nu a fost niciodată confirmată dincolo de orice dubiu.
„De fapt, nu știm dacă amprentele sunt unice. Tot ce putem spune este că, din câte știm, nicio persoană nu a prezentat până acum amprente identice cu ale altcuiva.”
Graham Williams
Rezultatele studiului Universității Columbia ar putea avea un impact atât asupra biometriei – folosind un anumit deget pentru a debloca un dispozitiv sau pentru a oferi identificare – cât și în criminalistică.
Echipa de la Universitatea Columbia a recunoscut că este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu.
Instrumentele AI sunt de obicei instruite pe cantități mari de date și ar fi necesare multe amprente digitale pentru a dezvolta această tehnologie în continuare.
În plus, toate amprentele digitale folosite pentru a dezvolta modelul au fost amprente complete și de bună calitate, în timp ce adesea, în lumea reală, amprentele parțiale sau slabe sunt mai probabil să fie găsite.
„Instrumentul nostru nu este suficient de bun pentru a prezenta dovezi în procese judiciare, dar este bun pentru a genera piste în investigațiile criminalistice”.
Gabe Guo
Dar dr. Sarah Fieldhouse, profesor asociat de științe criminalistice la Universitatea Staffordshire, a spus că, în acest stadiu, nu crede că studiul va avea „un impact semnificativ” asupra proceselor penale.
Persistă întrebarea dacă markerii pe care se concentrează instrumentul AI au rămas nemodificați dar încă nu și-a găsit un răspuns, deoarece cercetătorii nu sunt prea siguri despre exact ce face AI, așa cum este cazul multor instrumente bazate pe AI.