Fondatorii de start-upuri din Europa Centrală și de Est (ECE) s-au luptat în cursul acestui an să strângă fonduri, însă firmele de venture capital (VC) au fost precaute în acordarea finanțărilor. Cu toate acestea, au existat câteva runde de finanțare impresionante în regiune, scrie Sifted.
Încetinirea economică a afectat întregul ecosistem european de startup-uri dar pentru fondatorii din Europa Centrală și de Est acest lucru s-a simțit într-un mod deosebit de dureros.
Până acum, startup-urile din regiune (cu excepția Estoniei) au strâns 1,1 miliarde de euro, comparativ cu 2,2 miliarde de euro în 2022 și 1,9 miliarde de euro în 2021, potrivit Dealroom.
„Strângerea de fonduri, în special dincolo de etapa din Seria A, rămâne o provocare formidabilă. Piața a cunoscut numeroase runde de finanțare interne sau care s-au închis la aceleași valori ca și precedentele, indicând un mediu dificil.”
Tomas Pacinda, partener la KAYA
Regiunea a cunoscut mai multe runde impresionante, adesea conduse de VC-uri internaționale.
Lituania a consemnat două runde de 100 de milioane de dolari, alocate firmelor PVcase și Nord Security, Cehia a înregistrat o rundă de seria A de la Keboola, de 32 milioane de dolari, în timp ce FlowX.ai din România a strâns 35 milioane de dolari.
De asemenea, Druid a accesat o finanțare de serie B de 30 milioane de dolari, iar Vue Storefront din Polonia a strâns 20 milioane de euro.
Dar, în general, fondatorii, în special cei din startup-uri aflate într-un stadiu incipient, s-au chinuit să strângă fonduri, iar VC-urile au fost extrem de precaute în acordarea finanțărilor.
De asemenea, banii publici au fost mai greu de accesat pentru startup-urile din ECE.
Unele dintre guvernele din regiune au folosit cu succes fondurile UE (în special tranșele provenite din fondul UE de redresare și reziliență post-pandemie) pentru a înființa vehicule financiare publice pentru a stimula inovațiile.
De exemplu, Cehia a lansat un fond dedicate AI și România a lansat un fond 80 milioane de euro pentru firmele de capital de risc locale.
Dar din cauza disputelor politice, aceste sume au fost blocate pentru Ungaria și Polonia, cea mai mare economie din regiune.
În Polonia, lipsa finanțării publice pentru capitalurile de risc a fost deosebit de dureroasă: fondul deținut de stat PFR Ventures nu a alocat încă niciun ban din bugetul de 426 milioane de euro pentru capitalurile de risc pe care l-a promis la jumătatea anului 2022.
O altă instituție publică poloneză responsabilă cu alocarea de fonduri pentru inovare a fost implicată într-un scandal de corupție, ceea ce a lăsat zeci de fondatori în pragul falimentului.
Aceste probleme nu au făcut decât să mărească decalajul și așa deja mare pe piața de finanțare a regiunii.
„Piața din ECE nu are finanțe și capacitatea de a efectua operațiuni reale. Așa că oamenii doar ‘falsează’: organizează evenimente de networking, conferințe și founders’ away day și, publică cărți noi despre startup-uri.”
Roza Szafranek, fondator și CEO al HR Hints
Pe măsură ce banii au devenit rari, fondatorii au fost nevoiți să găsească modalități de a reduce costurile și de a schimba modelele de afaceri.
Magda Surowiec, managing partner la Unfold VC, spune că startup-urile CEE au fost încurajate să pună accent pe comercializarea eficientă a produselor sau serviciilor și să implementeze optimizarea activă a costurilor.
„Dificultatea de a obține finanțare externă sau de a te baza pe banii clienților înseamnă că trebuie să fii proactiv și, mai ales, pregătit să te adaptezi. Situația economică a expus realitățile de afaceri, ștacheta a fost ridicată foarte sus. Doar proiectele bune și cele mai bune au câștigat.”
Magda Surowiec, managing partner la Unfold VC
Într-adevăr, multe dintre principalele firmele care s-au extins în regiune și-au stabilit ca obiectiv principal profitabilitatea, mai degrabă decât creșterea rapidă.
Este cazul Bolt din Estonia, Booksy din Polonia și Rohlik din Cehia. Aici, fondatorii regiunii au avut un avantaj deoarece companiile lor au fost în mod tradițional mai cumpătate cu cheltuirea fondurilor.
„Un accent global pe eficiență și productivitate îi plasează pe fondatorii din ECE într-o poziție mai avantajoasă, deoarece creșterea eficientă este în mod inerent parte a ADN-ului lor. Regiunea noastră se mândrește cu cea mai mare proporție de unicorni bootstrapped, iar adevărații câștigători ai acestui mediu macroeconomic provocator încă nu au apărut.”
Tomas Pacinda, partener la KAYA
Dacă există un sector care a strălucit probabil că a fost cel de deeptech, deoarece ECE este bine cunoscută pentru talentele sale de inginerie, precum și capacităților din zona de cercetare și dezvoltare.
În acest sector este inclusă și creșterea interesului pentru domeniile de apărare și tehnologia cu dublă utilizare în întreaga regiune, alimentată de conflictul din Ucraina, precum și un interes mai mare din partea investitorilor publici și privați.
Fondatorii de start-upuri din ECE au făcut tot posibilul pentru a îmbrățișa boom-ul AI, astfel că există peste 900 de companii active de produse AI în regiune, potrivit unui raport al The Recursive.
„Companiile din regiunea ECE au adoptat tot mai mult AI și tehnologii de învățare automată pentru a-și îmbunătăți operațiunile, serviciile pentru clienți și ofertele de produse. Probabil că această tendință se va accelera, cu tot mai multe companii care investesc în cercetare și dezvoltare AI”.
Marcin Hejka, general partner at OTB Ventures
Dar există încă un număr limitat de instituții care oferă oportunități de educație și cercetare în deeptech și AI, ceea ce face ca talentele locale să se îndrepte adesea către oportunitățile de peste ocean. O altă preocupare este absența unei strategii naționale adecvate de AI în majoritatea țărilor.
Acesta este, probabil, motivul pentru care regiunea nu a văzut încă mulți „câștigători” clari ai boom-ului de AI.