Publicația americană New York Times dă în judecată OpenAI, proprietarul ChatGPT, acuzându-l că i-a încălcat drepturile de autor pentru a instrui sistemul său de AI generativă și că astfel i-a produs pagube materiale ”de miliarde”, scrie BBC.
ChatGPT și alte modele lingvistice mari (LLM) „învață” analizând o cantitate masivă de date obținute, adesea, online.
Plângerea, în care și Microsoft este pârât, spune că OpenAi și ChatGPT ar trebui să fie făcute responsabile pentru daune de „miliarde de dolari” și arată că „milioane” de articole publicate de New York Times au fost folosite fără permisiunea sa pentru a face ChatGPT mai inteligent și susține că instrumentul cibernetic concurează acum cu ziarul ca sursă de informații de încredere.
Ziarul susține că, atunci când este întrebat despre evenimentele curente, ChatGPT va genera uneori „extrase textuale” din articolele New York Times, care în mod normal nu pot fi accesate fără a plăti un abonament.
Potrivit plângerii penale, acest lucru înseamnă că cititorii pot obține conținut New York Times fără să plătească pentru el – ceea ce înseamnă că publicația pierde din veniturile din abonamente, precum și din clickurile publicitare de la persoanele care vizitează site-ul.
De asemenea, a dat exemplul motorului de căutare Bing – care are unele caracteristici bazate pe ChatGPT – care produce rezultate preluate de pe un site web deținut de New York Times, fără a trimite link-uri la articol sau fără a include link-urile pe care le folosește pentru a genera venituri.
Microsoft a investit peste 10 miliarde de dolari în OpenAI.
Plângerea, depusă miercuri la un tribunal federal din Manhattan, dezvăluie că New York Times a abordat fără succes Microsoft și OpenAI în aprilie pentru a căuta „o rezoluție pe cale amiabilă” asupra drepturilor de autor.
Pe lângă problemele interne, OpenAI se confruntă cu mai multe procese intentate în 2023.
În septembrie, un caz similar de încălcare a drepturilor de autor a fost deschis de un grup de autori americani, inclusiv romancierul Game of Thrones George RR Martin și John Grisham. Aceasta a urmat acțiunii în justiție introduse de comediantul Sarah Silverman în iulie, precum și unei scrisori deschise semnate de autorii Margaret Atwood și Philip Pullman în aceeași lună prin care aceștia le solicitau companiilor de inteligență artificială să le despăgubească pentru că le-au folosit munca.
Și OpenAI se confruntă, de asemenea, cu un proces, alături de Microsoft și site-ul de programare GitHub, intentat de un grup de experți în calcul care susțin că OpenAI a fost folosit codul lor pentru a antrena un AI numit Copilot fără permisiunea lor.
Pe lângă aceste acțiuni, au existat multe cazuri intentate împotriva dezvoltatorilor de așa-numită inteligență artificială generativă, dar niciunul dintre aceste procese nu a fost încă soluționat.