China interzice exportul tehnologiei de fabricare a magneților din pământuri rare

China, cel mai mare procesator de pământuri rare din lume, a anunțat joi interzicerea exportului de tehnologie utilizată în fabricarea magneților de pământuri rare, adăugând-o la lista tehnologiilor deja restricționate, care includ extragerea și separarea materialelor critice, scrie Reuters.

Pământurile rare reprezintă un grup de 17 metale esențiale pentru producerea magneților care transformă energia în mișcare, fiind utilizate în producerea vehiculelor electrice, turbinelor eoliene și diverselor aparate electronice.

Nathan Picarsic, cofondatorul companiei de consultanță geopolitică Horizon Advisory, a subliniat că aceasta ar trebui să fie o avertizare clară cu privire la dependența de China.

“Acest anunț doar oficializează ceea ce toată lumea știa că este cazul.”

Nathan Picarsic

În decembrie 2022, Ministerul Comerțului din China a cerut opinia publică cu privire la includerea tehnologiei pentru producerea magneților de smariu-cobalt, magneților de neodim-fier-bor și magneților de ceriu în “Catalogul de tehnologii interzise și restricționate de la export”.

Pe lângă aceasta, au fost adăugate interdicții privind tehnologia de fabricare a oxiboratului de calciu din pământuri rare și tehnologia de producție a metalelor pământurilor rare.

Obiectivele declarate ale Beijingului includ protejarea securității naționale și a intereselor publice.

China a intensificat regulile privind exporturile de metale în lupta crescândă cu Occidentul pentru controlul asupra mineralelor critice.

În acest an au fost introduse autorizații de export pentru materialele de fabricare a așchiilor galiu și germaniu, urmate de cerințe similare pentru mai multe tipuri de grafit începând cu 1 decembrie.

Don Swartz, CEO al American Rare Earths, care dezvoltă o mină de pământuri rare și o unitate de procesare în Wyoming, a subliniat determinarea Chinei de a-și menține dominația pe piață, caracterizând această situație ca o cursă.

Această mișcare de a proteja tehnologia pământurilor rare vine într-un moment în care Europa și Statele Unite luptă pentru a reduce dependența de China, care deține aproape 90% din producția globală a acestor metale strategice.

China domină procesul de extracție prin folosirea solvenților pentru rafinarea mineralelor strategice în timp ce companiile occidentale de profil au avut dificultăți în implementarea acestei tehnologii din cauza complexității ei și a îngrijorărilor legate de poluare.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...