Un mediu tehnologic volatil, evidențiat de ascensiunea rapidă a IA generativă, creează o urgență sporită pentru organizații de a-și forma și perfecționa profesioniștii pentru a prezenta încredere în sectorul digital, potrivit mai multor experți ai ISACA, o asociație globală axată pe construirea încrederii digitale, potrivit Tech.eu.
Trebuie să ne asigurăm, atunci când implementăm acele tehnologii și acele cadre tehnologice, că o facem într-un mod sigur și securizat pentru cetățeni și clienții finali.
Chris Dimitriadis, directorul de strategie globală al ISACA
ISACA a publicat în octombrie un sondaj care a constatat că doar 10% dintre organizații au politici formale și cuprinzătoare în vigoare pentru AI generative, în timp ce 54% spun că nu oferă nicio instruire privind AI personalului propriu.
Având în vedere capabilitățile AI și ale altor tehnologii emergente – care pot prezenta riscuri, inclusiv răspândirea dezinformării, încălcări costisitoare ale confidențialității, pierderea IP și multe altele – organizațiile trebuie să investească în personalul și resursele necesare.
Marea majoritate a respondenților la sondajul ISACA sunt optimiști cu privire la capacitatea AI de a extinde productivitatea umană, chiar dacă 57% sunt foarte sau extrem de îngrijorați de riscul exploatării AI generative de către actori rău-intenționați.
„Sondajul ISACA prezintă o imagine complexă. Deși există optimism cu privire la potențialele beneficii ale inteligenței artificiale, există și o lipsă flagrantă de pregătire și înțelegere. Adoptarea rapidă a tehnologiilor AI de către angajați, adesea fără aprobare sau supraveghere organizațională, este o bombă cu ceas.”
AI Raef Meeuwisse, autorul raportului ISACA
Pe lângă prioritizarea formării și crearea de politici organizaționale axate pe inteligența artificială și alte tehnologii emergente, Dimitriadis subliniază nevoia unei forțe de muncă mai bine pregătite, inclusiv o colaborare sporită între profesioniști în domenii axate pe încredere, cum ar fi securitatea cibernetică, confidențialitatea, managementul riscurilor, auditul IT și guvernare.
„Atunci când profesioniștii din aceste domenii lucrează împreună și înțeleg modul în care eforturile lor colective impactează toate domeniile afacerii, este posibil să implementăm tehnologia emergentă în mod eficient și responsabil”.
Chris Dimitriadis, directorul de strategie globală al ISACA
Noi riscuri și metode de atac vor apărea pe măsură ce metaversul se maturizează. Metaversul, o lume virtuală 3D, a câștigat atenția publică fiindpercepută ca o nouă frontieră tehnologică, cu posibile cazuri de utilizare atât pentru consumatori, cât și pentru afaceri.
De exemplu, companiile de construcții folosesc metaversul astfel încât arhitecții și inginerii aflați în locuri diferite să se poată reuni pentru a privi modelele 3D.