More

  Intel lansează un nou cip pentru AI cu care vrea să concureze Nvidia și AMD

  Intel a dezvăluit joi o nouă generație de cipuri de computer, inclusiv Gaudi3, destinat software-ului AI generativ. Gaudi3 urmează să fie lansat anul viitor și va concura cu cipurile de la Nvidia și AMD care alimentează modelele AI mari și energointensive, potrivit CNBC.

  Cele mai proeminente modele AI, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, rulează pe GPU-uri Nvidia în cloud.

  Acesta este unul dintre motivele pentru care valoarea acțiunilor Nvidia a crescut cu aproape 230% până în prezent, în timp ce acțiunile Intel au crescut cu 68%. Și acesta este motivul pentru care companii precum AMD și, acum Intel, au anunțat lansarea de cipuri care speră că vor îmdepărta companiile AI de Nvidia.

  Gaudi3 va concura cu H100 de la Nvidia. Intel construiește cipuri Gaudi din 2019, când a cumpărat un dezvoltator de cipuri numit Habana Labs.

  „Am văzut entuziasmul cu IA generativă, vedeta spectacolului pentru 2023. Credem că PC-ul AI va fi vedeta spectacolului pentru anul viitor”.

  CEO-ul Intel, Pat Gelsinger

  Intel a anunțat, de asemenea, noi cipuri Core Ultra, concepute pentru laptop-uri și PC-uri care rulează cu sistemul de operare Windows, și noi cipuri de server Xeon de a cincea generație.

  Ambele includ o parte specializată AI numită NPU, care poate fi folosită pentru a rula mai rapid programele AI.

  Este cel mai recent semn că producătorii tradiționali de procesoare își reorientează liniile de produse și alertează investitorii cu privire la posibilitatea ca modelele AI să conducă la creșterea cererii pentru cipurile lor.

  Core Ultra nu va oferi același tip de putere pentru a rula un chatbot precum ChatGPT fără o conexiune la internet, dar poate gestiona sarcini mai mici. De exemplu, Zoom rulează funcția de estompare a fundalului pe cipurile sale. Sunt construite folosind procesul companiei de 7 nanometri, care este mai eficient din punct de vedere energetic decât cipurile anterioare.

  Dar, cipurile de 7 nanometri arată strategia lui Gelsinger de a ajunge din urmă Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. în ceea ce privește fabricarea de cipuri până în 2026.

  Procesoarele Intel Xeon de generația a cincea alimentează serverele folosite de organizațiile mari, cum ar fi companiile din cloud.

  Intel nu a dezvăluit prețurile, dar precedentul Xeon a costat mii de dolari. Procesoarele Intel Xeon sunt adesea asociate cu GPU-uri Nvidia în sistemele care sunt utilizate pentru antrenament și implementarea AI generativă. În unele sisteme, opt GPU-uri sunt asociate cu unul sau două procesoare Xeon.

  Intel a spus că cel mai recent procesor Xeon va fi deosebit de bun procesul de implementare a unui model AI, care consumă mai puțină energie.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  S-ar putea să-ți placă și...