Specialiștii de la compania SAS, activă în industria de AI și analytics, avertizează că lumea se apropie de ”Era Întunecată a Fraudei” cibernetice în sectorul financiar cu potențialul de a crea pagube de trilioane de dolari în toată lumea.
AI-ul generativ și tehnologia deepfake ajută în continuare infractorii să își multiplice atacurile iar mesajele de tip phishing sunt tot mai rafinate. Site-urile copie arată aproape perfect. Un răufăcător poate clona o voce cu doar câteva secunde de sunet-sursă, folosind unelte disponibile pe internet. Ne apropiem de Era Întunecată a Fraudei, unde băncile și alte companii financiare se vor strădui să recupereze timpul pierdut în adoptarea de soluții AI – la asta vor contribui și schimbările din legi, care vor constrânge entitățile financiare să fie mult mai responsabile în cazul diverselor fraude care le afectează pe clienții acestora.
Stu Bradley, Senior Vice President of Risk, Fraud and Compliance Solutions, SAS
Inteligența artificială ajunge în tot mai multe domenii de activitate, iar termenul este asociat atât cu beneficii, cât și cu avertismente. În acest context, compania SAS, activă în industria de AI și analytics, a derulat un sondaj în rândul mai multor directori și experți pentru a afla opinia lor în privința șanselor ca AI să își atingă potențialul în următorul an.
În urmă cu doar câteva luni, SAS s-a angajat să investească 1 miliard de dolari în soluții pentru industrii bazate pe AI.
Chiar dacă în 2023 au existat multe temeri cu privire la meseriile pe care AI-ul le-ar putea elimina, conversația din 2024 se va concentra mai degrabă pe locurile de muncă pe care inteligența artificială le va crea.
Un exemplu este ingineria de prompt-uri, de mesaje pentru AI, care creează o punte între potențialul unui model și eficiența sa în lumea reală. AI ajută lucrătorii de orice nivel să fie mai eficienți și chiar dacă unele tehnologii AI din 2024 sau ulterioare vor genera perturbări pe termen scurt pe piața muncii, acestea vor duce ulterior la apariția multor altor locuri de muncă, ce vor contribui la creșterea economică.
În zona de marketing, specialiștii, indiferent de nivelul lor de pregătire tehnică, pot analiza modelele aplicate AI și le pot valida algoritmii pentru corectitudine și eficiență, dar pot face și adaptări necesare.
De asemenea, AI-ul necontrolat va pune la încercare managerii departamentelor IT. Managerii de sisteme IT au avut de combătut sistemele ”shadow IT” în trecut, iar acum vor avea de lucrat împotriva sistemelor ”shadow AI” – soluții folosite sau create într-o organizație fără aprobări oficiale sau fără monitorizări din partea departamentelor de IT.
Pe de altă parte, managerii departamentelor IT vor trebui să fie vigilenți cu privire la aceste unelte și vor fi nevoiți să găsească metode de protecție împotriva riscurilor ce pot apărea în cadrul organizațiilor.
Adoptarea sistemelor de gemeni digitali va lua amploare iar tehnologiile precum analiza AI sau a IoT (Internetul Tuturor Lucrurilor) susțin sectoare economice importante, inclusiv manufactura, energia și cel guvernamental.
În 2024, adoptarea la scară largă a sistemelor de analiză AI și IoT va accelera, datorită folosirii tehnologiilor gemenilor digitali, ce analizează în timp real date operaționale sau provenite de la senzori și creează duplicate are unor sisteme complexe, precum linii de asamblare, orașe inteligente sau rețele electrice.
Cu ajutorul gemenilor digitali, organizațiile pot optimiza operațiuni, pot îmbunătăți calitatea produselor, pot spori securitatea, pot îmbunătăți fiabilitatea și pot reduce emisiile.
Importanța AI-ului în sectorul guvernamental va crește iar implicațiile AI-ului la nivelul forței de muncă vor începe să se simtă la nivelul aparatului de stat. Guvernele au dificultăți în atragerea și retenția experților în AI, deoarece aceștia își doresc salarii consistente.
Pe de altă parte, guvernele vor recruta intensiv pentru a avea expertiza necesară susținerii de activități în cadrul executivului. La fel precum companiile, și autoritățile centrale vor fi nevoite să se orienteze către AI și analytics pentru a-și spori productivitatea, dar și pentru a automatiza sarcinile repetitive și a reduce efectelor lipsei de angajați profesioniști.”