Meta extinde criptarea mesajelor din Facebook Messenger, făcându-l similar cu WhatsApp

Meta a anunțat că apelurile și mesajele personale ale fiecărui utilizator Facebook Messenger vor fi criptate implicit, ceea ce reprezintă o actualizare majoră a confidențialității care face serviciul mai asemănător cu WhatsApp, potrivit CNBC.

Datorită tehnologiei de criptare „nimeni, inclusiv Meta, nu poate vedea ce s-a trimis sau spus, cu excepția cazului în care alegi să ne raportezi un mesaj”, a scris Loredana Crișan, șeful Messenger, într-o postare pe blog.

Crisan a spus că Meta va avea nevoie de un timp nespecificat pentru a cripta toate chat-urile Messenger și că firma s-a bazat pe mai multe „principii criptografice” pentru a-și forma strategia, inclusiv unul dezvoltat intern și altul care este utilizat de aplicația de mesagerie Signal.

Din 2016, utilizatorii Messenger puteau alege sau opta pentru să își protejeze chat-urile printr-un proces numit criptare end-to-end, care combină comunicațiile oamenilor, astfel încât terții să nu poată asculta și accesa datele.

Deși cealaltă aplicație de mesagerie a Meta, WhatsApp, utilizează, de asemenea, criptare end-to-end, susținătorii confidențialității au considerat în general Signal un serviciu de comunicare mai sigur, deoarece colectează mai puține date despre utilizatori.

„După ani de muncă la reconstrucția Messenger, am actualizat aplicația cu criptare implicită end-to-end pentru toate apelurile și mesajele personale. Felicitări imense echipei pentru că a făcut acest lucru să se întâmple.”

CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg

În 2019, Zuckerberg a spus că firma va aduce tehnologia de criptare pentru toate comunicațiile private din familia sa de aplicații, subliniind un impuls major de confidențialitate pe care executivul a atribuit-o schimbării obiceiurilor consumatorilor.

„Cred că viitorul comunicării se va muta din ce în ce mai mult către servicii private, criptate, în care oamenii pot avea încredere că ceea ce își spun unii altora rămâne în siguranță și mesajele și conținutul lor nu vor rămâne pentru totdeauna”, a spus Zuckerberg atunci.

Zuckerberg și-a detaliat viziunea mai centrată pe confidențialitate pentru Facebook în urma unui șir de gafe în materie de confidențialitate a datelor, inclusiv scandalul Cambridge Analytica, care a afectat reputația companiei.

De-a lungul anilor, Meta a inițiat mai multe actualizări legate de confidențialitate.

În 2022, Meta a efectuat un test pe Messenger care le permitea utilizatorilor să creeze copii de rezervă pentru conversațiile lor criptate end-to-end în cazul în care ar trebui să le acceseze de pe un alt dispozitiv.

Cel mai recent anunț de criptare al Meta se va adăuga probabil dezbaterii despre confidențialitatea și capacitatea forțelor de ordine de a efectua investigații, așa cum a fost exemplificat în 2016, când Biroul Federal de Investigații a dorit ca Apple să dezvolte un software care să ajute apoi să deblocheze iPhone-ul unor suspecți.

Apple a refuzat să se conformeze, spunând la acea vreme: „Aceiași ingineri care au integrat criptarea puternică în iPhone pentru a-și proteja utilizatorii ar primi, în mod ironic, ordin să slăbească aceste protecții și să își facă utilizatorii mai vulnerabili”.

Mai recent, liderii WhatsApp și Signal au spus că serviciile lor nu vor mai fi disponibile în Regatul Unit dacă parlamentarii ar promulga legi care ar slăbi nivelul de criptare. Guvernul Regatului Unit a susținut că impulsul de criptare a lui Meta ar face mai dificilă detectarea activităților online de abuz asupra copiilor.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...