Comisia Europeană (CE) promite mai mulți bani pentru a proteja lăcașurile de cult și reguli mai stricte pentru companiile de social media după apariția unui val de incidente antisemite și anti-musulmane pe tot continental, potrivit Reuters.
„Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a discursurilor instigatoare la ură și a crimelor motivate de ură, iar dovezile arată că, atât comunitățile evreiești, cât și musulmane, sunt afectate în mod deosebit”.
CE
Comisia a precizat că va crește cheltuielile pentru protecția lăcașurilor de cult cu 30 de milioane de euro, inclusiv o creștere de 5 milioane de euro pentru a aborda amenințarea în creștere a antisemitismului.
În primele două săptămâni de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, Austria a înregistrat o creștere cu 300% a incidentelor antisemite față de 2022, în timp ce Țările de Jos au înregistrat o creștere de 800% față de media lunară anterioară, a declarat vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, într-o conferință de presă.
Comisia a declarat că va face eforturi pentru a stabili reguli mai stricte pentru a contracara discursurile ilegale instigatoare la ură online, conform unui cod de conduită semnat cu platformele online, care urmează să fie finalizat în următoarele trei luni, pe lângă reglementarea mai strictă pentru platformele online mari care a fost introdusă mai devreme în acest an în Legea privind serviciile digitale (DSA).
Actualul cod de conduită datează din 2016, când Facebook, Twitter, YouTube și Microsoft au convenit să abordeze discursul instigator la ură online în 24 de ore în Europa. De atunci s-au alăturat mai multe platforme precum Instagram, TikTok sau LinkedIn.
Întrebată despre acțiunile specifice din cadrul DSA, vicepreședintele Comisiei Vera Jourova a spus că se colectează date și dovezi care ar putea indica că „unele dintre platformele online foarte mari sunt sau ar putea să nu fie pe deplin conforme cu cerințele”.
„Aceste platforme primesc acum scrisori cu un set concret de întrebări care decurg din constatările noastre și din observarea a ceea ce vedem online”.
vicepreședintele CE Vera Jourova
Orice firmă care va încălca DSA se confruntă cu o amendă în valoare de până la 6% din cifra sa de afaceri, iar recidiviștilor li se poate interzice să opereze în Europa.
Comisia a declarat că va sprijini formarea jurnaliştilor cu privire la respectarea standardelor mass-media şi la recunoaşterea discursurilor instigatoare la ură, sporind totodată sprijinul acordat fact checkerilor din UE şi din lumea arabă.