Un oraș brazilian e în plin scandal după ce consilierii municipali au adoptat o lege scrisă în secret de ChatGPT

Consilierii municipali din orașul brazilian Porto Allegre au adoptat ceea ce pare a fi prima lege a națiunii scrisă în întregime de inteligență artificială (AI), chiar dacă nu cunoșteau acest lucru la momentul respectiv. Acest lucru a stârnit, însă, o avalanșă de obiecții, relatează Euronews.

Ordonanța experimentală a fost adoptată în octombrie, iar consilierul municipal Ramiro Rosário a dezvăluit săptămâna aceasta că a fost scrisă de un chatbot, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la rolul AI în politicile publice.

Rosário a declarat pentru Associated Press că i-a cerut chatbot-ului OpenAI ChatGPT să elaboreze o propunere pentru a împiedica primăria să oblige contribuabilii să plătească înlocuirea contoarelor de consum de apă dacă acestea sunt furate.

Apoi, el a prezentat propunera ​celor 35 de colegi din consiliu fără să facă o singură schimbare sau chiar să le anunțe despre originea sa fără precedent.

„Dacă aș fi dezvăluit-o înainte, propunerea cu siguranță nici nu ar fi fost supusă la vot. Ar fi nedrept pentru populație să riscăm ca proiectul să nu fie aprobat pentru simplul motiv că a fost scris de inteligență artificială”.

Ramiro Rosário

Consiliul de 36 de membri a aprobat-o în unanimitate, iar ordonanța a intrat în vigoare în 23 noiembrie. Apariția ChatGPT pe piață în urmă cu doar un an a stârnit o dezbatere globală asupra impactului chatboților potențial revoluționari, bazați pe inteligență artificială.

În timp ce unii îl văd ca pe un instrument promițător, chatbotul a provocat, de asemenea, îngrijorări și anxietate cu privire la impactul neintenționat sau nedorit al unei mașini care manipulează sarcinile efectuate în prezent de oameni.

Porto Alegre, cu o populație de 1,3 milioane de locuitori, este al doilea oraș ca mărime din sudul Braziliei.

Președintele consiliului orașului, Hamilton Sossmeier, a aflat că Rosário a solicitat ChatGPT să scrie propunerea când consilierul s-a lăudat miercuri cu această realizare pe rețelele de socializare.

Sossmeier a declarat inițial presei locale că el crede că este un „precedent periculos”.

Modelele de limbaj mari AI care alimentează chatboții precum ChatGPT funcționează încercând în mod repetat să ghicească următorul cuvânt dintr-o propoziție și sunt predispuși să inventeze informații false, un fenomen numit uneori halucinații.

Toți chatboții introduc uneori informații false atunci când rezumă un document, variind de la aproximativ 3% din timp pentru cel mai avansat model GPT până la o rată de aproximativ 27% pentru unul dintre modelele Google, potrivit cercetării publicate recent de compania de tehnologie Vectara.

Într-un articol publicat pe site-ul Centrului de profesie juridică de la Harvard Law School la începutul acestui an, Andrew Perlman, decan la Suffolk University Law School, a scris că ChatGPT „ar putea prevesti o schimbare și mai importantă decât apariția internetului”, dar și a avertizat cu privire la potențialele sale deficiențe.

„Este posibil să nu fie întotdeauna capabil să țină seama de nuanțele și complexitățile legii. Deoarece ChatGPT este un sistem de învățare automată, este posibil să nu aibă același nivel de înțelegere și judecată ca un avocat uman atunci când vine vorba de interpretarea principiilor legale și a precedentului. Acest lucru ar putea duce la probleme în situațiile în care o analiză juridică mai aprofundată este necesară”.

Andrew Perlman

Rosário de la Porto Alegre nu a fost primul politician din lume care a testat abilitățile ChatGPT. Alții au făcut-o într-o capacitate mai limitată sau cu rezultate mai puțin reușite.

În Massachusetts, senatorul statului democrat Barry Finegold a apelat la ChatGPT pentru a ajuta la redactarea unui proiect de lege care vizează reglementarea modelelor AI, inclusiv ChatGPT. Depusă la începutul acestui an, legea nu a fost încă votată.

Finegold a declarat că ChatGPT poate ajuta cu unele dintre elementele mai plictisitoare ale procesului de legiferare, inclusiv căutarea corectă și rapidă și citarea legilor deja existente.

Cu toate acestea, este esențial ca toată lumea să știe că ChatGPT sau un instrument similar a fost folosit în acest proces, a adăugat el.

Nu a existat o astfel de transparență pentru propunerea lui Rosário la Porto Alegre. Sossmeier a spus că Rosário nu i-a informat pe colegii săi că ChatGPT a scris propunerea legislativă.

Păstrarea secretă a originii propunerii a fost intenționată. Rosário a spus că obiectivul său nu este doar să rezolve o problemă locală, ci și să declanșeze o dezbatere.

Iar președintele consiliului, care inițial a condamnat metoda, pare să fi fost deja influențat.

„M-am răzgândit. Am început să citesc mai în profunzime și am văzut că, din păcate sau din fericire, acesta va fi un trend”.

Hamilton Sossmeier

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...